1. yle.fi
  2. Uutiset

Tässäkö vaarallisin Tullin takavarikko: Mihin venäläisnainen tarvitsi 120 tonnia rotanmyrkkyä?

Tulli nappasi 12 kiloa pahvilaatikkoon pakattua erittäin vahvaa myrkkyjauhetta, josta jatkettuna olisi saanut rottien hävittämiseen tarkoitettua myrkkyä peräti 120 tonnia.

ilmiöt
Foliopakkauksia pahvilaatikossa.
Vaarattoman näköinen pahvilaatikko sisälsi folioon pakattua myrkkyjauhetta, joka olisi väärissä käsissä saattanut saada aikaan tuhoisaa jälkeä.Tulli

Tulli paljasti lisätietoja muutaman vuoden takaisesta myrkkytakavarikosta, jota käytetään usein esimerkkinä, kun Tulli esittelee yhä vaarallisemmaksi muuttunutta salakuljetusrikollisuutta.

Lentotullin takavarikoima erittäin myrkyllinen jauhe oli pakattu foliopusseihin pahvilaatikkoon ilman merkintääkään aineen vaarallisuudesta. Pahvilaatikko saapui Suomeen Kiinasta ja sen oli tarkoitus jatkaa Venäjälle, missä sitä odotti Tullin mukaan yksityishenkilö, venäläinen nainen.

Paketin kuljettamisesta vastanneella huolintayhtiöllä ja sen työntekijöillä ei liioin ollut mitään tietoa aineen vaarallisuudesta. Rahtikirjoissa aineen kerrottiin olevan tarkoitettu kankaiden palosuojaukseen.

Käyttötarkoitus muu kuin rottien tappaminen?

Tullilaboratoriossa selvisi, että jatkettuna tästä "suoja-aineesta" olisi saanut 120 tonnia saman vahvuista myrkkyä kuin kaupassa hyllyssä. Väärissä käsissä määrällä voisi myrkyttää suunnilleen pienen kaupungin asukkaat. Lentotullin päällikön Mika Pitkäniemen mukaan tuskin Venäjälläkään on niin suurta rottaongelmaa, että näin suurta määrää olisi tarvittu.

– En osaa sanoa kuka tuollaista määrää tarvitsee, ainakaan yksityiseen käyttöön. Toki jos siitä aineesta haluaa tehdä vaikkapa tavallista rotanmyrkkyä. Mutta tuskinpa silloinkaan kyse on laillisesta liiketoiminnasta, koska tavara on toimitettu ilman asianmukaisia merkintöjä.

Kiinan tuonti erityistarkkailussa

Tulli onnistui löytämään myrkyn, koska Kiinan tuonti on erityistarkkailussa sieltä tulevien myrkkyjen, tuoteväärennösten ja muuntohuumeiden määrän vuoksi.

Salakuljetustapaukset kymmenkertaistuneet

Mika Pitkäniemi, lentotullin päällikkö

Tulli on vastaavien tapausten varalle saanut hiljattain käyttöönsä kemikaalianalysaattorin, jolla vaaralliset aineet voidaan tunnistaa ilman pakettien riskialtista avaamista. Laitteen pitäisi erottaa tuhansia eri aineita huumausaineista räjähteisiin ja myrkkyihin.

Tullin mukaan salakuljetustapaukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Vuonna 2012 salakuljetustapauksia kirjattiin 40, vuonna 2013 jo 250 ja viime vuonna 412.

Lue seuraavaksi