1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Hedelmäpuut upeassa kukkaloistossa – pölyttäjiä kaivataan kipeästi sadon kannalta

Omena-, luumu-, kirsikka- ja päärynäpuissa on viime vuotta enemmän kukkia. Satoa ei uskalla ennustaa pelkkien kukkien perusteella, koska pölyttäjät puuttuvat.

luonto
Mehiläinen omanapuun kukassa
Tommi Parkkinen / Yle

Hedelmäpuut kukkivat parhaillaan komeasti. Omenapuissa on parhaillaan kukkia enemmän kuin viime vuonna. Omenapuiden tapaan runsaasti kukkivat myös kirsikka-, luumu- ja päärynäpuut.

– Todella paljon on tänä vuonna kukintoja. Enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna, vahvistaa emäntä Pirjo Dahlman V. Järvenpään Marjat ja Omenat tilalta Lappeenrannan Nuijamaalta.

Omenapuiden runsaasta kukinnasta ei kuitenkaan voi vielä ennustaa satoa. Hyvää satoa voidaan odottaa, jos pölytys onnistuu. Kukinta menee nopeasti ohi. Nyt tarvittaisiin pikaisesti kimalaisia ja mehiläisiä töihin.

– Pölytysvaihe kestää viikon verran. Jos pölytys onnistuu, tulee hyvä sato. Satoennusteet tehdään sitten raakileista, toppuuttelee emäntä Pirjo Dahlman.

Tuholaisilta ja taudeilta on vältytty, joten sen puolesta hedelmäpuut menestyisivät tänä kesänä hyvin. Yöpakkasia ei kuitenkaan saisi enää tulla.

– Viiden asteen pakkanen tuhoaisi kyllä koko sadon, pelottelee emäntä Pirjo Dahlman V. Järvenpään Marjat ja Omenat tilalta.

Marjat viikon verran myöhässä

Mansikat ovat noin viikon jäljessä viime vuodesta. Ilman harsoa olleet mansikat ovat vasta puhjenneet kukkaan. Marjat kypsyvät ehkä juhannukselle. Harson alta mansikkaa voi saada satoa jo ehkä ennen juhannusta.

Myös vadelma on viikon myöhässä. Talvi on kuitenkin mennyt hyvin. Pölyttäjiä kaivataan myös marjapuskissa.

Lue seuraavaksi