1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ekokemin uusi pomo: Kierrätysmateriaali on teollisuudelle halvempaa kuin neitseellinen raaka-aine

Ekokemin uusi toimitusjohtaja Karri Kaitue on innoissaan yhtiön roolista kierrätystaloudessa. Ekokem on keskellä suurta trendiä, jonka merkitys vain kasvaa. Kaitue uskoo, että kiertotalous tulee muuttamaan merkittävästi teollisuuden tapaa toimia.

Kotimaan uutiset
Kuonasta erotettua alumiinia.
Ville Välimäki / Yle

Ekokem saa elokuussa uuden toimitusjohtajan.

Teatteri- ja kulttuurisuvusta tuleva Karri Kaitue on vuoden opetellut Ekokemin kierrätys-, jäte- ja energiabisnestä hallituksen jäsenen pallilta.

Kun Kaitueelle tarjottiin toimitusjohtajuutta, ei hänen kauaa tarvinnut miettiä. Intoa on.

– Erittäin innostuneena ja suurella intohimolla. Ekokem on muovautumassa kiertotalouden merkittäväksi peluriksi Pohjoismaissa. Yhtiön voimavara on sen osaava ja sitoutunut henkilöstö.

Suurella mielenkiinnolla katsomme laajenemismahdollisuuksia

Karri Kaitue

Kaitueen nimittäminen tulee saumaan, jossa Ekokem on laajentumassa kansainvälisille markkinoille. Yhtiö osti alkuvuodesta tanskalaisen kilpailijansa Nord Groupin pääomasijoitusyhtiö EQT:lta.

Kaitueella on kokemusta kansainvälisistä markkinoista, sillä on ennättänyt toimia johtotehtävissä Outokummussa, sekä istunut myös Cargotecin, Outotecin, Destian ja Okmetecin hallituksissa

Ekokemissäkin tähytään jatkossa uusille alueille.

– Nord Groupin osto oli selkeä päänavaus skandinaavisille markkinoille. Ruotsissa olemme jo markkinajohtaja. Suurella mielenkiinnolla katsomme laajenemismahdollisuuksia, Kaitue vinkkaa.

Ekokemillä menee tällä hetkellä erittäin hyvin. Yhtiö teki voittoa viime vuonna 35 miljoonaa euroa noin 200 miljoonan euron liikevaihdolla.

Kierrätystaloudessa piilee suuri bisnes

Suomen ensimmäistä kiertotalouskylää rakennetaan parhaillaan Riihimäelle jätteenpolttolaitoksen kylkeen. Yhtiö investoi orgaanisen- ja muovijätteen uusiokäyttöön yhteensä 40 miljoonaa euroa.

Karri Kaitue
Karri Kaitue. Yle

Karri Kaitue uskoo, että kylä on uusi malli ajatella materiaalivirtojen hyödyntämistä teollisuudessa.

– Kylä on sitä huomista, jonka varaan teollista menetystä Suomessakin tullaan ajattelemaan.

Kaitue muistuttaa että kierrätyksessä on Euroopassa satojen miljardien mahdollisuudet. Teollisuutta kiinnostaa materiaalien uudelleenkäyttö jo kustannussyistä.

– Se on lähtökohtaisesti halvempaa kuin neitseelliset materiaalit. Voittajia ovat sekä teollisuus että yhteiskunta.

Riihimäki on kruunun jalokivi

Ekokem siirsi talvella pääkonttorinsa Riihimäeltä Helsinkiin. Päätös sai paikkakunnalla ihmiset huolestumaan onko suuri työnantaja jättämässä kaupungin.

Kaitue vakuuttaa, ettei näin ole.

Riihimäki on ja tulee olemaan meidän kruununjalokivi

Karri Kaitue

– Riihimäki on ja tulee olemaan meidän kruununjalokivi.

– Se oli seurausta siitä, että yhtiö on laajentanut toimintaansa Riihimäen ulkopuolelle Sillä ei ole varsinaista merkitystä yhtiön operatiiviseen toimintaan.

Lue seuraavaksi