1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taidekeskus Salmelan päänäyttelyssä esillä vahvat naistaiteilijat

Mäntyharjussa taidekeskus Salmelassa nähdään tulevana kesänä klassista suomalaista nykytaidetta.

Taidekeskus Salmela. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Taidekeskus Salmelassa ovat tänä kesänä esillä vahvat naistaiteilijat. Mukana ovat muun muassa Suomen merkittävimpiin kuvataitelijoihin kuuluvat Marjatta Tapiola sekä Marika Mäkelä.

– Kuinka ollakaan näin kävi tänä kesänä, että naiset ovat pääroolissa. Vaikuttaa, että se on ollut hyvä valinta. Miehiä tietenkään unohtamatta, hymyilee taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

Hoikkala kuvailee Salmelan kesän antia klassiseksi suomalaiseksi nykytaiteeksi. Mukana on perinteiseen tapaan niin kokeneita taiteilijoita kuin nuoria kykyjäkin. Nuoret taiteilijat on valittu tuttuun tyyliin kuvataidekilpailun perusteella. Tämän kesän nuoreksi taitelijaksi on valittu Kia Taegen.

– Hän on ollut maalaamassa Viipurissa Salmelan residenssissä. Sieltä tuliaisiksi tuli Karjalan henkistä taidetta Viipurin sielunmaisemasta ja tunnelmista, Hoikkala kuvailee. 

Koulutus ei Salmelassa paina

Kesän näyttelyihin on valittu työt jo hyvissä ajoin. Haasteita näyttelyille tarjoaa iäkkäät rakennukset.

– Kokeneet mestarit ovat saaneet hyvissä ajoin pohjapiirrokset pohjatilasta ja toteuttavat sinne omilla ehdoillaan ja tavoillaan kokoelman. Nuorilla puolestaan on yleensä laaja kokoelma teoksia, joista sitten tehdään tilaan näyttely. Vanhojen rakennusten tilat ovat rajoitteisia, sillä niissä on ikkunoita ja ovia. Koot määräävät tahtia, Hoikkala sanoo.  

Salmelaan valitut taiteilijat valitaan teosten perusteella eikä valintaan vaikuta esimerkiksi koulutus.

– Kuvataide perustuu siihen, miltä taulu näyttää ja miten taitelija on pystynyt ilmaisuvoimansa kankaalle sitomaan. Taiteilijoiden joukossa on itseoppineita ja sitten hyvin opetettuja, mutta emme seuraa taitelijan taustaa, Hoikkala painottaa. 

Tänä vuonna taidekeskus Salmelaan odotetaan yli 29 000 kävijää.