Suomi on saamassa miljoonatuet ict-alalta irtisanotuille

Euroopan komissio on esittänyt miljoonapottia esimerkiksi Broadcomilta Oulussa irtisanottujen työllistämiseksi. EU-tuen ja kansallisen tuen yhteenlaskettu tukipotti on 6,6 miljoonaa euroa.

talous
Renesasin työntekijät kävelevät henkilöstöinfoon.
Kirsi Karppinen / Yle

Suomi on saamassa miljoonia euroja euroa ict-alalta irtisanottujen tukemiseksi. Euroopan komissio on tehnyt tiistaina esityksen rahoitustuen myöntämiseksi.

Rahoitus tulisi Euroopan globalisaatiorahastosta. Suomen komissiolle lähettämän hakemuksen EU-osuus on 1,4 miljoonaa euroa. Tämä rahasumma koskee niitä viittäsataa irtisanottua, jotka työskentelivät langattomia modeemituotteita kehittäneellä Broadcomilla Oulussa. Broadcom sulki ovensa Suomessa viime syksynä.

Ex-nokialaiset ja microsoftilaiset joukossa

Suomi aikoo lähettää komissioon hakemuksen myös viiimeaikaisten ohjelmistoalan suurten irtisanomisten takia. Tämän hakemuksen EU-osuus on 2,6 miljoonaa euroa ja kohderyhmänä 1200 ict-alalta irtisanottua eri puolilla Suomea.

Suurin osa heistä on Microsoftilta irtisanottuja, joten Ouluun on tulossa tukirahaa tätäkin kautta.

Sekä Broadcomilla että Microsoftilla työskenteli paljon entisiä Nokian työntekijöitä.

Globalisaatiorahaston tuessa EU:n osuus on 60 prosenttia ja kansallinen osuus 40 prosenttia. Tukipotti on kaikkiaan neljä miljoonaa euroa ja kun Suomen osuus lasketaan mukaan, kahden hakemuksen myötä irtisanottujen tukemiseen on tulossa 6,6 miljoonaa.

Rahoitus käytännössä varma

Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Antto Korhonen arvioi, että tukipotista päätetään viimeistään alkusyksystä. Käytännössä rahoitus on kuitenkin varma.

– Tähän mennessä komission esityksiä ei ole jäänyt menemättä läpi yhtäkään. Hakemus käsiteltiin ennätysajassa ja se on edennyt nopeammin kuin kuvittelimmekaan, Korhonen kertoo.

Suurin osa tukipotista suunnataan Korhosen mukaan koulutukseen ja palkkatukeen.