Isät ja pojat puussa – yhteinen tekeminen lujittaa suhdetta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö tukee isien ja poikien välistä kanssakäymistä järjestämällä toiminnallisia leiriviikonloppuja. Isät ja pojat puussa -projekti on suunnattu pojille, joilla on muun muassa tarkkaavaisuusongelmia.

Kotimaa
Poika kiipeää kiipeilypuuhun
Jere Suomi kiipeää kiipeilypuuhun.Petra Ristola / Yle

Mannerheimin Lastensuojeluliitto haluaa lisätä isien ja poikien yhdessäoloa. Tämä vahvistaa liiton mukaan poikien itsetuntoa ja parantaa käytöstä.

Isä ja poika, Kimmo ja Jere Suomi, viettävät yhdessä aikaa, ja se näkyy heidän suhteessaan. Yhteistyö sujuu kiipeilypuulla.

– Meillä ei ole yhteistä harrastusta, mutta pyrimme löytämään yhteistä aikaa. Yhdessä olemisen kautta meillä on mahdollisuus puhua keskenämme asioista, sanoo isä Kimmo Suomi.

Jere Suomen mukaan hyvä suhde isään on tärkeä.

– Se on mun mielestä yllättävän tärkeää. Jos ei olisi hyvää suhdetta isän kanssa, se olisi ainaista tappelemista.

Tekemisen kautta puhekin onnistuu paremmin

Isän tai muun miespuolisen läheisen läsnäolo poikalapselle on tärkeää tunne-elämän ja käyttäytymisen kehityksessä. Yhteinen tekeminen kannattaa, sen kautta löytyy se yhteinen kielikin.

Puhuminen on usein aika vaikeaa, sekä isälle että pojalle.

Veli-Matti Virtanen

– Puhuminen on usein aika vaikeaa sekä isälle että pojalle. Paljon helpompaa on lähteä yhdessä työskentelemään, ja sitä kautta syntyvät ne ajatukset ja tunteet ja yhteenkuuluvuus, toteaa nuoriso-ohjaaja Veli-Matti Virtanen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiö haluaa tukea isien ja poikien välistä kanssakäymistä. Se järjestää isien ja poikien yhteisiä toimintaviikonloppuja Turun ja Salon seudulla.

– Toiminnassa ne tunteet heräävät ja luottamus toista ihmistä kohtaan. Isä alkaa nähdä poikaa eri valossa ja päinvastoin. Yhteinen tekeminen on tärkeää, jotta yhteys säilyy ja kantaa sitten myöhemmässäkin elämässä.

Seikkailutoimintaa neuropsykiatrisesti oireileville nuorille

Isät ja pojat puussa -projekti on suunnattu 12–16-vuotiaille pojille, joilla on todettu lievää neuropsykiatrista oireilua. Oireilulla tarkoitetaan esimerkiksi pulmia keskittymisessä tai sosiaalisissa suhteissa.

– Jerestäkin huomaa, että kyllä hänellä on tarve isän kanssa keskustella kaikista asioista: kehittymisestä ja tytöistä ja kaikesta. Se on tärkeää olla sellainen kaveri enemmän tässä vaiheessa kuin isä, sanoo Kimmo Suomi.

Kimmo ja Jere Suomi osallistuvat ensi viikonloppuna isä-poikaleirille. Luvassa on ainakin kiipeilyä.

– Odotan, että meillä on hauskaa yhdessäoloa. Ollaan pitkä aika yhdessä, mutta siinä on sitä tekemistä paljon, Kimmo Suomi sanoo.

– Odotan yhteistyön paranemista ja muutenkin yhteistä aikaa ja hauskanpitoa, Jere Suomi jatkaa.