Teini, ärsyttääkö jatkuva motkotus? Näin sovit lomasäännöt vanhempiesi kanssa

Jesss, loma alkoi! Niin myös kinastelu vanhempien kanssa. Saako nukkua pitkään, pitääkö tehdä kotitöitä, paljonko voi pelata...? Pilaavatko rajat ja vaatimukset fiiliksen? Keräsimme kuusi vinkkiä, miten keskustelet lomasäännöistä vanhempiesi kanssa.

Kotimaa

1. HERÄÄMINEN

Kuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

RATKAISU: Lomalla saa relata. Kerro vanhemmillesi, että loman tarkoitus on antaa mahdollisuus irtautua tiukoista koulu- ja harrastusaikatauluista. Kun pahin väsymys on taltutettu, on hyvä miettiä päivään mielekästä tekemistä, jotta koko päivä ei mene makoiluksi.

2. KOTIINTULOAJAT

Kuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

RATKAISU: Kotiintuloajat eivät ole sinun kiusaamistasi vaan turvallisuuskysymys. Niistä ei voi joustaa vain siksi, että on kivaa ja valoisaa. Kerro rehellisesti, missä olet ja kenen kanssa. Kun luottamus pysyy molemmin puolin, voi rajoista olla varaa myös neuvotella.

3. SYÖMINEN

Kuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

RATKAISU: Lomalla saa poiketa rutiineista. Tärkeintä on, mitä tehdään vuoden ympäri. Mieti, voisitko vaikka kerran viikossa kokata omaa lempiruokaasi koko perheelle.

4. KOTITYÖT

Kuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

RATKAISU: Pyydä, että saisit valita, minkä kotityön teet ja milloin. Kodin ilmapiiri pysyy rennompana, jos kaikki perheenjäsenet tekevät jotain yhteisen viihtyvyyden eteen. Kotitöiden osaamattomuus ei ole kovaa valuuttaa missään porukoissa, ei edes kavereiden parissa.

5. PELAAMINEN

Kuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

RATKAISU: Lomalla saa tempautua mukaan kivaan tekemiseen, myös pelaamiseen. Selitä vanhemmillesi, mikä peleissä kiinnostaa. Kerro myös, että on kohtuutonta vaatia lopettamaan peli yhtäkkiä, ilman ennakkovaroitusta. Lomapäivään on hyvä mahtua myös muuta kuin pleikan, tietokoneen tai tabletin ääressä istumista. Pitkät pelisessiot voivat väsyttää ja aiheuttaa ärtyisyyttä, eikä pitkään istuminen tee hyvää kropalle.

6. ASENNE

Kuvituskuva
Yle Uutisgrafiikka

RATKAISU: Lomalla saa olla myös laiska, tylsistynyt ja turhautunut. Kenenkään ei ole pakko käskystä olla reipas ja peittää oikeita tunteitaan. Jos et oikeasti jaksa tehdä muuta kuin levätä, on hyvä miettiä, mistä väsymys johtuu ja keskustella siitä vanhempien tai muiden aikuisten kanssa. Toisaalta yritä ymmärtää vanhempaasi: häntä saattaa ärsyttää, että joutuu itse menemään töihin kun sinä olet jo lomalla!

Neuvot perustuvat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Auttavien puhelin- ja nettipalvelujen päällikön Tatjana Pajamäen haastatteluun. Neuvot eivät ole suoria lainauksia vaan toimittajan muotoilemia.