Nokian kaupungin säästötarpeen taustalla verotulot ja terveydenhuolto

Nopeasti velkaantuva Nokian kaupunki aikoo säästää 2-4 miljoona euroa. Kaupunginjohtaja lupaa, että ensin katsotaan muut säästökohteet. Jos säästöjä ei löydy, kaupunki joutuu irtisanomaan 50-100 työntekijää.

talous
Nokian kaupungihallituksen pj. Arja Laitinen ja kaupunginjohtaja Eero Väätäinen
Jukka Töyli / Yle

Nokian kaupunki tasapainottaa talouttaan kovalla kädellä. Kaupunki aloittaa yt-neuvottelut 10. kesäkuuta. Tavoitteena on vähentää jopa 50–100 henkilötyövuotta. Kaupunki ilmoittaa säästötarpeeksi 2–4 miljoonaa euroa.

– Ensimmäisenä vaiheena aiomme etsiä säästöjä muualta kuin henkilöstökuluista. Mikäli säästöjä ei muualta löydy, sopeuttaminen tarkoittaisi enimmillään 50-100 henkilöä, kertoo kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

Neuvottelut aiotaan saada valmiiksi elokuun puoleenväliin mennessä.

Päätös koko henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta tehtiin Nokian kaupunginhallituksessa maanantaina äänin 7-2.

Talous heikkenee vauhdilla

Nokian taloudellinen tila on heikentynyt nopeasti.

– Viime vuoden alijäämä oli 6,6 miljoonaa. Mukana oli kertaluontoisia kustannuseriä, mutta tilinpäätös olisi ollut alijäämäinen ilman niitäkin, kertoo Nokian kaupunginjohtaja Eero Väätäinen.

Tänä vuonna Nokian budjetti on lievästi positiivinen, mutta Väätäisen mukaan uhkana on, ettei budjetti toteudu ajatellulla tavalla.

– Erityisesti erikoissairaanhoidon kulujen kasvu näyttää huolestuttavan kovalta. Verotulot eivät kehity budjetoidulla tavalla, ja mukana on muitakin budjettia heikentäviä tekijöitä. Edessä voi olla alijäämäinen tilinpäätös, Väätäinen sanoo.

Talouden tasapainottaminen on aloitettu Nokialla jo vuoden 2008 loppupuolella, mutta nyt hyvin kurissa pysynyt kaupungin lainamäärä uhkaa kasvaa reippaasti.

Tämän vuoden ja kahden tulevan vuoden taloussuunnitelmassa arvioidaan, että velkamäärä lisääntyy melkein 29 miljoonaa. Pelkästään Häpesuon kaatopaikan puhdistamiseen voi kulua velkarahaa 16,4 miljoonaa.

– Vaikka lainan korot ovat tällä hetkellä alhaalla, on summa kuitenkin maksettava takaisin, Väätäinen muistuttaa. Kaatopaikan puhdistaminen on meille kallis operaatio.

Sote-uudistuksen varaan ei lasketa

Nokian hallituksen puheenjohtaja Arja Laitinen kuvaa Nokian tilannetta vaikeaksi.

– On vaikeaa olla työnantajan edustajana yt-neuvottelua käynnistettäessä, mutta kaupunginvaltuusto on asettanut kaupunginhallitukselle sitovaksi tavoitteeksi talouden tasapainottamisprosessin johtamisen. Tämä on työ, johon kuntalaiset ovat meitä kehottaneet ryhtymään.

Erikoissairaanhoidon kulut nousevat varmasti erityistarkkailuun.

– Meidän täytyy löytää keskustelukumppani sairaanhoitopiirin puolelta, jotta voimme miettiä, miten he voisivat hillitä kulujaan. On myös tarkasteltava, löytyykö jokaiselle naiselle ja miehelle sitä työtä, josta heille maksetaan, Laitinen toteaa. Organisaatiomuutos antaa siihen hyvät edellytykset.

Sote-uudistuksen varaan ei Laitisen mukaan voi laskea.

– Jos menemme maakuntamalliin, meiltä lähtevät raha ja henkilöstö.

Hallituksen puheenjohtaja Arja Laitinen uskoo organisaatiomuutokseen.

– Toivon, että organisaatiomuutos palauttaa Nokian elinvoiman ja vetovoiman sille tasolle, missä olemme joku vuosi sitten olleet.