1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tulli haluaa muuntohuumepelleilyn kuriin – mallia ehkä otetaan Venäjältä

Kilpajuoksu muuntohuumeita väsäävien kemistien kanssa vaatii Tullin mielestä uusia torjuntakeinoja. Kättä pidempää haetaan esimerkiksi Venäjän tai Iso-Britannian lainsäädännöstä.

Kotimaan uutiset
Tullin löytämiä huumausaineita ja lääkeaineita Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa 19.2.2015.
Tullin löytämiä huumausaineita ja lääkeaineita Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa 19.2.2015.Tulli

Viime vuoden lopulla Suomen huumausainelakiin lisättiin uusi aineryhmä, Kuluttajamarkkinoilta Kielletyt Psykoaktiiviset eli KKP-aineet. Tämä paransi mahdollisuuksia luokitella jo etukäteen niin sanottuja muuntohuumeita kielletyiksi aineiksi.

Tullin mielestä tämä ei kuitenkaan riitä, vaan jo nyt tarvittaisiin tehokkaampia keinoja.

– Aina kun aine luokitellaan, tulee uusi aine tilalle, joka on luokittelematon. Tätä voisi kutsua kilpajuoksuksi rikollisten kemistien kanssa, sanoo johtaja Hannu Sinkkonen Tullista.

Loputtomalta tuntuvan listojen täydentämisen sijaan käyttökelpoisempi voisi olla malli, jossa keskeistä olisi aineen käyttötarkoitus.

– Jos joku tavara tai aine on tehty huumaavaan tarkoitukseen, ja sillä ei ole muuta tarkoitusta, se pitäisi jo sillä perusteella pystyä luokittelemaan huumausaineeksi tai psykoaktiiviseksi aineeksi, Sinkkonen toteaa.

Hänen mukaansa näin toimitaan muun muassa Venäjällä. Aineryhmäkohtainen luokittelu on käytössä myös monessa EU-maassa, muun muassa Iso-Britanniassa.

– Kyllä me pidämme sitä aika kiireellisenä, koska koko ajan tulee uusia aineita, joissa on vain pieniä muutoksia näihin vanhoihin luokiteltuihin aineisiin. Niitä tulee jatkuvasti lisää, useita kymmeniä joka vuosi, Sinkkonen perustelee.

Lue seuraavaksi