"Ei maanviljelijän sovi masentua"

Vaikka kevätsää on piinannut kylvötöitä tekeviä maanviljelijöitä pitkin Suomea, moni uskoo saavansa vielä siemenet maahan. Viljelijä on tottunut toimimaan luonnon ehdoilla. "Maanviljelijän ei sovi masentua", kuvaa tuntoja pohjalaisviljelijä.

Kotimaa
Traktori pellon reunalla.
Pasi Takkunen / Yle

Etelä-Pohjanmaalla kevään kylvöistä on ProAgrian arvion mukaan tehtynä korkeintaan 65 prosenttia. Märkyys ja viileä sää eivät ole haitanneet vuosikausiin alueen kylvötöitä yhtä pahoin kuin tänä keväänä. Siitä huolimatta viljelijät uskovat saavansa siemenet vielä maahan eikä epätoivoon ole vaivuttu.

Ihan käsin ei kylvetä, mutta käytetään kevyempää apulannan kylvökonetta

Erno Yli-Leppälä, Kuortane

– Sitten vaihdetaan kylvötekniikkaa, jos ei normaaleilla koneilla onnistu. Ihan käsin ei kylvetä, mutta käytetään kevyempää apulannan kylvökonetta, suunnittelee kuortanelainen viljelijä Erno Yli-Leppälä. Hän viljelee kauraa, ohraa, hernettä ja heinää. Alunperin kauralle suunnittelemiaan aloja hän on jo vaihtanut ohralle.

Erno Yli-Leppälä uskoo, että pohjalaiset viljelijät eivät ihan heti luovuta, vaan pellot yritetään saada kylvettyä märkinäkin keväinä.

– Erittäin märät lohkot voidaan kunnostaa kesän aikana ja kylvää kenties syksyllä. Pellon käytön suhteen on vaihtoehtoja. Se vaatii vain suunnitelmallisuutta.

– Ei maanviljelijän sovi masentua missään vaiheessa; aina yritetään ja muutetaan suunnitelmia niin, että asiat onnistuvat, Erno Yli-Leppälä toteaa valoisin mielin. Hän laittaa toivonsa myös syksyihin.

– Viime vuosina syksyt ovat olleet valtavan hyviä, jos vertaan niitä lapsuuden märkiin syksyihin. Kaikki viljat ovat ehtineet tuleentua.

Kaura vaihtuu rypsiksi

Isojokelaisella Simo Teikarilla ei ole vielä puoletkaan pelloista kylvettynä.

– En kovin varhaisessa ole koskaan, mutta nyt on enemmän kylvämättä kuin ikinä tähän aikaan, Simo Teikari miettii.

– Kun olemme tässä Lauhan syrjässä, tämä on kylmää aluetta. Ei täällä koskaan päästä kovin aikaisin kylvämään.

Simo Teikari on vaihtamassa kaura-alaa rypsille, jonka kylväminen vaatii juuri lämpimämmän maan.

– Kauran hinta on ollut tosi heikko viimeiset pari-kolme vuotta. Jos vielä tuleentuminenkin on epävarmaa, siksi muutan kauraa rypsille, Simo Teikari perustelee.

Teikari kertoo, että kylvömaltti säilyy puolenkuun paikkeille, mutta sitten viljansiementä ei Etelä-Pohjanmaalla kannata enää laittaa maahan.

– Sitten on siirryttävä nurmen kylvöön, jos aikoo saada syksyllä satoa.

Normaalisti näin märille pelloille ei kylvettäisi

Alahärmäläinen Osmo Myllykoski sanoo, että normaalisti näin märille pelloille ei olisi kylvetty mitä nyt on jouduttu tekemään. Normaalikeväänä olisi odotettu peltojen kuivumista.

Pitää yrittää enemmän kuin olisi viisastakaan

Osmo Myllykoski, Alahärmä

– Paras sato-odotus on jo leikattu, kun olosuhteet ovat tällaiset. Ei tästä huippuvuotta tule, mutta lopputulos nähdään sitten syksyllä, Osmo Myllykoski pohtii.

Pellot ovat osin niin märkiä, että Osmo Myllykoski on painunut traktorillaan peltoon. Vetäjää tarvittiin.

– Pitää yrittää enemmän kuin olisi viisastakaan, viljelijä tyytyy toteamaan.

– Kuun puoliväliä on pidetty kylvämisen takarajana. Sen jälkeen sato-odotukset romahtavat. Kasvuaika jää liian lyhyeksi, syksy tulee vastaan. Tukijuttujen perusteella viljelyaikaa olisi toki kesäkuun loppuun, Osmo Myllykoski sanoo.

Kylvöalamuutokset on ilmoitettava maataloushallinnolle kuitenkin jo 15.6. mennessä.