1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kaivosyhtiö Keliber toivoo nopeaa kaavaprosessia – litium-esiintymiä valmistellaan kaivostoimintaan

Keliber on käynnistämässä kaavoitusta litium-esiintymillään Keski-Pohjanmaalla. Nopeimmillaan kaava voisi valmistua puolessatoista vuodessa. Se on kuitenkin vain yksi monesta kaivostoiminnan edellytyksestä.

Keliberin päägeologi Esa Sandberg esittelee Rapasaaresta otettuja kairauspötköjä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kaivosyhtiö Keliber haluaa saada kaavoitusprosessin käyntiin viidellä litium-esiintymällä. Mukana ovat  Kokkolan ja Kaustisen alueilla olevat Länttä, Syväjärvi, Rapasaari, Outovesi ja mahdollisesti myös Leviäkangas.

– Läntässä asiat ovat pisimmällä, mutta Syväjärvi ja Rapasaari ovat parhaat esiintymät. Jos Syväjärven luvitus saadaan kuntoon, tarkoitus on aloittaa sieltä, kertoo toimitusjohtaja Olle Siren.

Kaivostoiminta edellyttää kunnan laatiman ja hyväksymän kaavan ohella monta asiaa: ympäristöluvan, yvan eli ympäristövaikutusten arviointimenettelyn sekä kaivospiirin eli alueen käyttöoikeuden kaivostoimintaan.

– Läntässä on jo ympäristölupa ja kaivospiiri, yva valmistuu syksyllä. Syväjärvelle ja Rapasaareen haetaan ympäristölupia.

Toimintojen sijoittuminen

Kaavassa määritellään alueen käyttö, eli miten kaivoksen eri toiminnot sijoittuvat ja miten liikennejärjestelyt hoidetaan.

– Kaavassa on varsinaisen kaivostoiminnan, kuten louhoksen ohella esimerkiksi irtomaaläjitys, sivukiven läjitysalueet ja huoltoalueet, Siren kertoo.

Kaavaprosessit voivat kestää jopa vuosikausia, mutta Keliber toivoo nopeaa aikataulua.

– Mahdollisuus on siihen, että kaava valmistuisi puolessatoista vuodessa. On kuitenkin vaikea sanoa, mitä kommervenkkejä tulee matkan varrella.