Euroopan komissio esittää Broadcomin irtisanotuille miljoonatukea

Euroopan komissio esittää suomalaisille tieto- ja viestintätekniikan alan irtisanotuille 1,3 miljoonan euron tukea. Tuella pyritään auttamaan Broadcom Communications Finlandin ja sen kahden alihankkijan työntekijöiden uudelleen työllistymisessä.

talous
Broadcomin toimipisteen kyltti Oulussa.
Yle

Useimmat irtisanomisista tapahtuivat Oulussa. Komissio esittää, että tukea myönnettäisiin Euroopan globalisaatiorahastosta EGR:stä. Komission ehdotukselle on saatava vielä hyväksyntä Euroopan parlamentilta sekä EU:n ministerineuvostolta.

Työllisuus- ja sosiaaliasioista vastaava komissaari Marianne Thyssen sanoo, että on tärkeää auttaa työntekijöitä vaikeana siirtymäkautena. Tällä hän viittaa tuotantoketjujen muutokseen: matkapuhelinten eurooppalaiset valmistajat ja alihankkijat siirtävät tuotantoaan lähemmäksi markkinoita, mm. Aasiaan.

Suomi haki EGR:n tukea sen jälkeen, kun Broadcom Communications Finland ja sen kaksi alihankkijaa olivat irtisanoneet 568 työntekijää. Tuen avulla työntekijöitä autettaisiin etsimään uusia työpaikkoja tarjoamalla heille valmennusta, koulutusta ja ohjausta yrittäjyyteen.

Broadcom suunnittelee matkapuhelinten piirilevyjä. Broadcom lopettaa kaiken liiketoimintansa Suomessa - työtä jatketaan Yhdysvalloissa ja Aasiassa.

Oulussa on jo pitkään tehty merkittävää ICT-alan tutkimus- ja tuotekehitystyötä. Broadcomin irtisanomaiset nostavat selvästi Oulun työttömyyslukuja. Oulun alueen työttömyys oli 16,1 prosenttia viime vuoden elokuussa.