Lapsettomuudesta kärsivän toive: Lainakohtu

Pitäisikö sijaissynnytys sallia Suomessa? Olisitko sinä valmis lainaamaan kohtuasi lapsettomalle pariskunnalle? Vaatisitko kohtusi lainasta vuokraa? Pitäisikö sijaissynnytys sallia myös nais- ja miespareille? Vastauksia näihin kiperiin kysymyksiin etsitään tämän illan Ajankohtaisessa kakkosessa.

Ajankohtainen kakkonen
Carolina ja Camilla Nystèn
Carolina ja Camilla Nystèn toivovat, että uudet päättäjät ottaisivat sijaissynnytyksen käsittelyyn mahdollisimman nopeasti.Yle

Sijaissynnyttäjä voi olla sukulainen tai tuntematon auttaja, joka kantaa lasta toivovan parin sukusoluista hedelmöitettyä sikiötä ja synnyttää parille oman biologisen lapsen. Kyseessä on keinohedelmöityksen muoto, jonka avulla on syntynyt Suomeen parikymmentä lasta.

Sijaissynnytys ei ole enää mahdollista Suomessa. Hedelmöityshoitolakia muutettiin vuonna 2007. Uusi laki salli hoitojen antamisen naispareille ja sinkkunaisille, mutta teki sijaissynnyttämisestä laitonta.

Vuosittain monta suomalaisparia lähtee ulkomaille hankkimaan lasta sijaissynnytysjärjestelyin. Se on kallista ja monimutkaista, mutta sallittua mm. Hollannissa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Intiassa. Ulkoministeriö ei suosittele niin sanottua lisääntymisturismia.

Suomessa ja Pohjoismaissa on viime vuosina selvitetty sijaissynnytysten sallimista. Edellinen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) linjasi, että lain valmistelun aloittaminen tulisi ratkaista vuoden 2015 hallitusneuvotteluissa.

– Sijaissynnytys on hyvin eettinen kysymys. Hallituksella ei ole vielä siihen kantaa, mutta sijaissynnytys on työpöydälläni, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) Ajankohtaiselle kakkoselle.

Unelmana lapsi

Seitsemän vuotta sitten lääkäri lausui 16-vuotiaalle Carolina Nystènille kohtalokkaat sanat: "Sinulta puuttuu kohtu, etkä voi koskaan synnyttää lasta". Carolinan maailma romahti.

– Menin käsittämättömään shokkitilaan. Ajattelin, että elämäni on tuhansina pirstaleina, en ole enää nainen, enkä halua elää. Olin jo ala-asteella haaveillut äitiydestä, kertoo 22-vuotias Carolina Nystèn.

Carolinan siskolla Camillalla on kolme lasta. Hän olisi valmis synnyttämään siskolleen lapsen, jos vain laki sen sallisi.

– Lapsen saaminen on hieno asia. Sen jälkeen, kun sain kaksospojat, tiesin, että voisin auttaa siskoani ja synnyttää hänelle lapsen. Olisin lapsen täti, enkä joutuisi hänestä luopumaan samalla tavalla kuin monet muut sijaissynnyttäjät, kertoo Camilla Nystèn.

– Sijaissynnytyksen kieltämisestä on aiheuttanut paljon surua ja pettymystä. Olen tavannut monia naisia, jotka kokevat jääneensä kaikkien hoitojen ulkopuolelle. Heistä ei välitetä ja heidän lapsettomuutensa ei merkitse niin paljoa, että sitä hoidettaisiin, toteaa Carolina Nystèn.

Aiheesta lisää illan Ajankohtaisessa Kakkosessa, TV2 klo 21.