Suoraan metsästä lippujuhlan paraatia johtamaan – "Puntti ei tutise, päinvastoin"

Puolustusvoimain lippujuhlapäivän valtakunnallinen paraati kerää Ouluun 1 200 henkilöä ja 90 ajoneuvoa torstaina. Järjestelyitä johtaa ja kärjessä marssii Kainuun prikaati. Omat joukot alkavat olla valmiina paraatiin.

Kotimaa
Sotilaita.
Jarmo Nuotio / Yle Kainuu

Upseerikokelas Jesse Petäjä kranaatinheitinkomppaniasta uhkuu rauhallisuutta, vaikka edessä on puolustusvoimain lippujuhlapäivän valtakunnallinen paraati ja paikka eturivissä.

– Puntti ei tutise, päinvastoin. Kyllä tätä varten on harjoiteltu monta kertaa päivässä. Hienoa, että juuri meidän tykistörykmenttimme pääsee edustamaan maavoimia paraatissa.

Edessä on vielä viimeiset harjoittelut ennen torstaita.

– Keskiviikko-iltana vielä varmistetaan, että parta on ajettu, hiukset ovat siistit, vaatteet puhtaat ja kengät kiiltävät.

Pientä viimeistelyä vaille valmista

Valtakunnalliseen paraatiin osallistuu kaikkiaan 1 200 henkilöä ja 90 ajoneuvoa. Kainuun prikaatin paraatijoukkoja komentava everstiluutnantti Pauli Pukaralammi vaikuttaa harjoituskentällä vielä varusmiehiäkin rauhallisemmalta.

Keskiviikko-iltana vielä varmistetaan, että parta on ajettu, hiukset ovat siistit, vaatteet puhtaat ja kengät kiiltävät.

Jesse Petäjä

– Vaikka nämä joukot ovat olleet viimeiset viisi viikkoa metsässä harjoituksissa, kaikki näyttää sujuvan mainiosti. Vielä hiotaan vähän tahtimarssia, ryhtiä ja yleistä paraatissa tarvittavaa voimakasta olemusta. Kyllä tämä joukko on valmis marssimaan paraatin kärkenä.

Kokelas Jesse Petäjä tiivistää, mitä paraatissa tarvitaan.

– Ryhti suoraksi ja leukaa ylös, korostetaan sotilaallisia eleitä.

Sotilaita marssimassa.
Viiden viikon metsäharjoitusten jälkeen paraatiin valmistautuminen sujui mainiosti.Jarmo Nuotio / Yle Kainuu

Paraatissa kaikki on minuuttiaikataulutettua, sillä väkeä on paljon. Kainuun prikaatin paraatijoukkojen aikataulutus jatkuu tiukkana paraatin jälkeenkin.

– Perjantaiaamuna samat miehet ovat jo Nurmeksessa osallistumassa maavoimien Wihuri15-harjoitukseen. Kainuun prikaatilla on siis kaksi isoa tapahtumaa vastuullaan samaan aikaan, Pauli Pukaralammi mainitsee.

Taisteluharjoituksessa on mukana kaikkiaan 10 000 henkilöä, joista 2 000 on reserviläisiä.