Keihäsmies Antti Ruuskanen: Nappisuorituksella ”Pielaveden ennätys” rikki

Suomen keihäsmiesten kovimmat nimet ottavat toisistaan mittaa tänään Lappeenrannassa. Antti Ruuskanen uskoo, että voittoon tarvitaan selvästi yli 80 metrin kaari. Yli 85 metrin heitto vaatisi huippuonnistumista.

urheilu
Antti Ruuskanen Marskin kisat keihäänheitto
Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen opetti vauhdinottoa Lappeenrannan Urheilumiesten junioreille.Lauri Silvander/Yle

Marskin kisat pyöräyttävät kotimaisen yleisurheilukauden käyntiin tänään Lappeenrannassa. Yksi kiinnostavimmista lajeista on luonnollisesti miesten keihäs.

Euroopanmestari Antti Ruuskanen uskoo, että Marskin kisojen korkeimmalle korokkeelle noustaan yli 83 metrin heitolla.

– Viime vuonna Tero Pitkämäki voitti vajaalla metrillä. Jos sen tuloksen yli saa huomenna heitettyä, niin voitto voi irrota. Tai mistä näistä muista hurjista tietää. Omalla kohdalla lähden heittämään yli oman Kimpisen ennätykseni (82,88 metriä). Eikä se haittaa, vaikka lipsahtaisi pidemmällekin.

Kaikki suomalaiset ovat parhaina heittopäivinään kykeneväisiä rikkomaan 80 metrin rajan. Uusin tulokas 80 metrin kerhoon on Sulkavan Urheilijoiden Toni Sirviö, joka heitti kesän alkuun 81,62-metrisen. Muilta 80 metriä on mennyt rikki jo aiemmin.

Tai mistä näistä muista hurjista tietää.

Antti Ruuskanen

Ruuskasella on Lappeenrannassa monta haastajaa. Yksi Suomen kovista keihäsnimistä on Ari Mannio. Hän uskoo pystyvänsä kiilaamaan hyvällä heitolla kärkeen.

– Jos saan hyvän heiton, niin kyllä Ruuskanen on tiukilla.

Mukana on niin ikään yli 80 metriä heittänyt virolaiskaksikko Risto Mätas ja Tanel Laanmäe.

Yli 85 metrissä pikkuasiat ratkaisevat

Lähellä 85 metriä kisa muuttuu äärimmäisen herkäksi, ja pienimmätkin asiat suorituksessa ratkaisevat paljon. Antti Ruuskasen mukaan lähelle 90 metriä päästään, jos mukana on vielä reilusti tuuria.

– Yli 85 metrin heitot ovat omalla kohdallani todella kovia suorituksia. 90 metrin heitossa sekä olosuhteiden että miehen pitää olla ihan huipputikissä. Sitten tarvitaan vielä hiukan tuuriakin, että keihäs lähtee juuri oikeassa asennossa.

Antti Ruuskasen unelmissa siintää vielä ennen 90 metrin rajaa yksi tavoite, niin sanottu ”Pielaveden ennätys”. Juha Laukkasen vuonna 1992 heittämä 88,22 metriä on edelleen Pielaveden ykköstulos.

– Siitä on tullut niin paljon kuittailua, ettei ole edes oman kylän tilastoykkönen. Ja olisihan se 90 metriä hienoa heittää. Se on keihäänheittäjien aatelisraja.

Ruuskasen ykköstulos on Zürichin EM-kisojen 88,01 metriä.

Lappeenrannassa kisailevat myös seipään kärkinimet

Marskin kisojen seiväshypystä odotetaan tänään myös kovia tuloksia. Erityisesti kannattaa seurata Minna Nikkasen, Wilma Murron, Elina Lampelan ja Eemeli Salomäen suorituksia.

Marskin kisat pyörähtävät käyntiin Lappeenrannassa Kimpisen kentällä miesten moukarin kutsukilpailulla kello 16.30. Kisat avataan virallisesti kello 17.50. Aikataulu. (siirryt toiseen palveluun)

Seuraa kilpailua Yle TV 2:ssa tänään kello 18.45 alkaen.