Entinen työntekijä haastoi trollitehtaan oikeuteen Venäjällä – "Toiminta täytyy tuoda päivänvaloon"

Freelancetoimittaja Ljudmila Savtšuk syyttää entistä työnantajaansa muun muassa siitä, että se palkkasi työntekijöitä ilman työsopimusta. Hänen mukaansa päätavoite on kuitenkin tuoda julkisuuteen propagandatehtaan toiminta.

Ulkomaat
Trollitehdas Pietarissa.
Ns. trollitehtaassa levitetään nettipropagandaa kellon ympäri. Yövuoro kestää iltayhdeksästä aamuyhdeksään.Mika Mäkeläinen / Yle

Venäläinen freelancetoimittaja Ljudmila Savtšuk on haastanut oikeuteen entisen työnantajansa, jolle hän väittää työskennelleensä hallitusta tukevana trollina.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Savtšuk sanoo työskennelleensä trollitehtaaksi väitetylle Internettutkimuskeskukselle Pietarissa kahden kuukauden ajan. Savtšukin mukaan hänen työnään oli kehua internetissä Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ja arvostella tämän vastustajia.

Hän kertoo saaneensa potkut julkaistuaan paikallisissa lehdissä nimimerkillä artikkeleja, joissa tuomitsi "propagandatehtaan".

Savtšuk väittää, ettei hänen työnantajansa muun muassa palkkasi työntekijöitä ilman työsopimusta. Kanteensa päätavoitteena Savtšuk sanoo kuitenkin olevan kiinnittää yhteiskunnan huomio ilmiöön, jota hän kutsuu häpeälliseksi.

– Tämä propaganda internetissä on hyvin vaarallista. Se täytyy tuoda päivänvaloon, hän sanoo AFP:lle.

Savtšuk sanoo haluavansa sulkea trollitehtaan ja taistella propagandaa vastaan.

Jutun käsittelyn piti alkaa maanantaina, mutta pietarilainen tuomioistuin lykkäsi maanantaina käsittelyä kesäkuun 23. päivään, kun kukaan ei saapunut edustamaan Savtšukin entistä työnantajaa.

Savtšuk ja kymmenet samanmieliset ihmiset ovat perustaneet ryhmän taistelemaan Kremlin propagandisteja vastaan. Savtšuk sanoo joutuneensa julkisuuteen tultuaan Kreml-mielisten trollien ahdistelun kohteeksi.

Lähteet: AFP