Hyppää sisältöön

Lainoittajat pääsivät sopuun Kreikalta vaadittavista lainaehdoista – Kreikalta oma ehdotus

Kreikka etsii lainoittajiensa kanssa sopua ehdoista, joilla sille maksettaisiin 7,2 miljardin lainaerä. Sopua on toivottu perjantaiksi, jolloin Kreikan pitäisi lyhentää 300 miljoonalla eurolla aiempia lainojaan. Euroryhmää johtava Jeroen Dijsselbloem sanoi tiistaina, ettei neuvotteluissa ole saavutettu riittävää edistystä.

Kuva: Ralf Hirschberger / EPA

EU, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat sopineet ehdoista, joita Kreikalta aiotaan vaatia vastineeksi sille maksettavasta uudesta lainaerästä, EU:n virkamies kertoo uutistoimisto Reutersille.

Hänen mukaansa ehdotus laadittiin sen jälkeen, kun Saksan ja Ranskan johtajat olivat tavanneet EU:n, EKP:n ja IMF:n edustajat maanantaina.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, kelpaako ehdotus Kreikalle. Maan vasemmistohallitus on jättänyt luotonantajille oman ehdotuksensa. Pääministeri Alexis Tsiprasin mukaan hänen hallituksensa on tehnyt kompromisseja neuvotteluissa. Hän sanoo, että nyt on EU-johtajien asia päättää, hyväksyvätkö ne sopimuksen vai ottavatko riskin mahdollisista tuhoisista seurauksista.

Kreikan uusi hallitus ja luotottajat ovat käyneet neljän kuukauden ajan neuvotteluja siitä, milllaisia uudistuksia Kreikalta vaaditaan vastineeksi siitä, että sille maksetaan jäljelläoleva 7,2 miljardin lainaerä.

Dijssebloem: Neuvotteluissa ei riittävästi edistystä

Euroryhmän johtaja, Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem sanoi tiistaina, ettei neuvotteluissa olla vielä riittävän pitkällä, vaikka hidasta edistystä onkin tapahtunut. RTL-television haastattelema Dijsselbloem sanoi, että asialla on kiire, mutta niin on sanottu jo kolme kuukautta.

Toistaiseksi Kreikka on kyennyt huolehtimaan lainojensa takaisinmaksusta, mutta Dijsselbloemin mukaan se on käymässä vaikeammaksi.

Kreikan on maksettava IMF:lle 300 miljoonan euron lyhennyserä perjantaina ja kesäkuun aikana yhteensä 1,6 miljardia euroa. On epäselvää, kykeneekö Kreikka löytämään rahat maksuihin, joskin maa on sanonut aikovansa löytää ne.

Dijssebloemin mukaan sopimukseen pääseminen uuden 7,2 miljardin euron lainaerän maksamisesta Kreikalle on lähes mahdotonta päästä perjantaihin mennessä. Hän toteaa, että mahdollinen sopimus pitäisi hyväksyttää euroalueen valtiovarainministereillä ja Kreikan tulisi alkaa toteuttaa sopimusta ennen kuin rahat voidaan maksaa.

On epäilty, että Kreikka voisi pyrkiä maksamaan kaikki kesäkuun lyhennykset IMF:lle vasta kuun lopussa, jolloin se saisi lisaa aikaa neuvotteluihin.