Talous sakkaa, mutta ei Kemin satamassa

Kemin Ajoksen satamassa riittää töitä talouden taantumasta huolimatta. Liikenne on nytkin vilkasta, mutta Ajoksessa odotetaan jo toiveikkaana pohjoisen kaivosten avaamispäätöksiä.

talous
Tuulivoimakuljetus nosturi
Kyösti Vaara / Yle

Taloudessa eletään synkkiä aikoja, mutta Kemin sataman vinkkelistä alueen perusteollisuus pärjää kuitenkin hyvin.

– Niin kartonki-, sellu-, kuin paperitehtaatkin tuottavat omia tuotteitansa jopa ennätystahtiin. Sanotaan näin, että hyvältä se näyttää, Kemin Sataman toimitusjohtaja Reijo Viitala sanoo.

Myös tuulimyllylaivaukset tuovat oman lisänsä sataman toimintaan. Esimerkiksi viime vuoden aikana Kemin Ajoksen kautta kulki yli viidenkymmenen voimalan osat.

Sillä hetkellä kun laivaa puretaan, niin silloin siinä on kymmenkunta miestä töissä. Pari vuoroa kerrallaan ja ehkä pari laivaa kuukaudessa, että kyllä ne ovat hyvä lisä tässä.

Kari Anttila

– Kyllähän ne vilkastuttavat toimintaa. Varsinaisesti kovin isoja työllisyysvaikutuksia ei ole, mutta sillä hetkellä kun laivaa puretaan, niin silloin siinä on kymmenkunta miestä töissä, Kemi Shippingin toimitusjohtaja Kari Anttila kuvaa.

– Pari vuoroa kerrallaan ja ehkä pari laivaa kuukaudessa, että kyllä ne ovat hyvä lisä tässä.

Positiivinen vire ympärilläkin

Sataman toimitusjohtaja Reijo Viitala sanoo, että tuulimyllylaivausten positiivinen vaikutus tuntuu myös alueen muissa yrityksissä.

– Tämä tarjoaa ihan ympärivuotista työtä näille lähialueen kuljetus- ja nosturifirmoille.

Uskoa tulevaisuuteen tuovat suunnitelmat Soklin ja Hannukaisen kaivosten avaamisista. Parhaimmillaan se tarkoittaisi Kemin Sataman vuotuisen kokonaisliikenteen 2,5-kertaistumista.

– Sehän tarkoittaisi sitä, että meidän pitäisi laajentaa satamaa - johon meillä on edellytykset, suunnitelmat ja luvat, Viitala toteaa.

Nyt sataman kautta kulkee vuosittain noin kaksi miljoonaa tonnia tavaraa. Kaivosten avaaminen voisi nostaa määrän viiteen miljoonaan tonniin.

– Päästäänkö neuvotteluissa niin pitkälle, että ne tavaravirrat kohdistuisivat Kemiin? Toivottavasti, Viitala sanoo.