Latvian parlamentti äänestää uudesta presidentistä

Ukrainan kriisi on nostanut turvallisuuden vaalien tärkeimmäksi puheenaiheeksi.

Raimonds Vejonis Kuva: Valda Kalnina / EPA

Latvian parlamentissa pidetään keskiviikkona maan presidentinvaalien ensimmäinen kierros.

Neljän vuoden mittaista presidenttikautta tavoittelee neljä ehdokasta. Istuva presidentti, sitoutumaton Andris Berzins ei hae jatkokautta perhesyihin vedoten.

Latvian presidenttinä 1999–2007 toiminut Vaira Vike-Freiberga kertoo uutistoimisto AP:lle, että Ukrainan tapahtumat ja Venäjän suhtautuminen kansainväliseen oikeuteen ovat aiheuttaneet paljon huolta. Hänen mielestään uuden presidentin pitää kohdistaa huomionsa Latvian turvallisuuteen.

AP:n mukaan parlamenttiedustajat eivät välttämättä äänestä puoluekantansa mukaisesti, mikä tekee tuloksen ennustamisen vaikeaksi.

Monet asiantuntijat pitävät ennakkosuosikkeina puolustusministeri Raimonds Vejonisia ja EU-tuomioistuimen tuomaria Egils Levitsiä.

Ehdolla ovat myös entinen koripallotähti ja pankkiiri Martins Bondars sekä Latvian venäläisvähemmistön kannattaman Harmonia-puolueen ehdokas Sergejs Dolgopolovs.

Dolgopolovs sanoo, että hän pyrkisi sovittelemaan latvialaisen ja venäläisen väestön erimielisyyksiä, mikäli hänet valitaan presidentiksi. 2,1 miljoonan asukkaan Latviassa on merkittävä, hieman yli puolen miljoonan asukkaan venäläisvähemmistö.

Mikäli yksikään ehdokas ei saa yksinkertaista enemmistöä, järjestetään presidentinvaalien toinen kierros kymmenen päivän kuluessa.