1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruusubegonia koristaa hautoja, hautausmaita laitetaan kesäkuntoon

Hautausmailla suositaan hillittyä ja perinteistä järjestystä. Muoti kuitenkin vaihtelee niin hautakivissä, kuin niiden koristelussa. Vallitsevana kukkana haudoilla loistaa ruusubegonia. Nyt hautausmailla on kukkien istutus kiireimmillään.

Kotimaan uutiset
Talvisalon hautausmaa Savonlinnassa
Paavo Koponen/Yle

Savonlinnan seurakunnalla on sopimusten nojalla hoidettavana noin seitsemän tuhatta hautaa. Nyt alkukesällä se merkitsee muun muassa kymmenien tuhansien kukkien istuttamista.

– Pääasiassa kesäkukkana on begonia. Pelargoniaa on vähän, markettaa vähän, orvokkia on. Ne ovat ne päälajikkeet, mitä tuodaan. Jotkut tuovat Uuden Guinean liisaa, joka on nätti mutta vaatii paljon vettä. Me tuomme pääasiassa ruusubegoniaa, kertoo Savonlinnan seurakunnan ylipuutarhuri Pasi Inkinen.

Varsinaisia tyyliohjeita hautojen istutuksista ei ole. Esimerkiksi television puutarhaohjelmat vaikuttavat valikoimaan riippumatta lajien kestokyvystä. Laki kuitenkin asettaa rajoituksia.

– Monet tuovat haudoille esimerkiksi tuijaa. Kun se kasvaa parimetriä korkeaksi ja metrin leveäksi, niin se peittää naapurihautoja. Sitä ei laki salli. Monet monivuotisen kasvit voivat myös levittäytyä naapurihaudoille, Pasi Inkinen varoittaa.

Pasi Inkinen myös toivoo, että omaisen haudan hoidon jälkeen ylimääräisiä maita ja roskia ei jätettäisi käytävälle, vaan vietäisiin hautausmaan moniin kompostikasoihin.

Koristeita lähtee vääriin käsiin

Muodiksi on tullut myös tuoda haudoille lyhtyjä ja pieniä koriste-esineitä. Usein ne joutuvat vääriin käsiin.

– Haudoille tuotavat koristeet, maljakot ja lyhdyt pitää vähintään merkitä, että mille haudalle ne on tuotu, tai jopa kiinnittää paikalleen. Niitä varastetaan ja viedään muille haudoille, Pasi Inkinen valittelee.

Hautausmaalla on myös havaittu, että jopa kesäkukat revitään penkistä ja viedään toiselle haudalle.

Puutarhatöitä hautausmaalla riittää

Pelkästään Savonlinnan Talvisalon hautausmaalla on noin kymmenentuhatta hautaa. Se tarkoittaa monia kymmeniä tuhansia kukkia ja muita kasveja. Keväällä ja alkukesällä riittää töitä.

– Tälle hautausmaalle tulee kesäksi neljäkymmentäviisi kausityöntekijää. Kaikki hautausmaat mukaan lukien heitä on lähes sata kesäkuun alusta alkaen, kertoo ylipuutarhuri Pasi Inkinen.

– Nyt korjataan kumpuja, kaivetaan kukkapenkkejä ja laitetaan uusia hiekkoja, laitellaan nurmihautoja ja taistellaan puunjuurien kanssa. Kukkien istuttaminen kesäkuun toisesta viikosta alkaen on iso urakka, kertoo kausityöntekijä Sari Kosonen.

– Siivoamista riittää. On puitten roskia ja kaikennäköistä muoviroskaa, kukkaruukkuja irrotellaan. Joka päivä viedään kymmeniä kottikärrykuormia roskiksiin ja komposteihin, kuvailee puolestaan kausityöntekijä Raija Konttinen.

– Muovijätettä, lähinnä muovisia kynttilän hylsyjä menee kaatopaikalle muuta traktorikuorma joka kevät. Kaikki mikä maatuu, kierrätetään. Parissa kolmessa vuodessa se muuttuu mullaksi ja käytetään nurmipohjiin. Täältä lähtee kesässä hirmuinen määrä maata myös haudankaivussa. Maita seurakunta käyttää maarakentamiseen, Pasi Inkinen kertoo.

Lue seuraavaksi