1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Puolustusministeri: Säästöt ja uudistukset pitää käydä tarkasti läpi

Uuden puolustusministerin mukaan nyt pitää tarkastella viime hallituskauden vaikutukset puolustusvoimien kykyyn hoitaa tehtävänsä. Samalla hän muistutti taas kerran, että maamiinakieltoon liittyminen oli hänen mielestään kaikin tavoin väärä päätös.

Puolustusministeri Jussi Niinistö
Perussuomalaisten Jussi Niinistö on sotahistorian dosentti, kansanedustaja ja entinen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja. Nyt hän on uusi puolustusministeri. Niinistöltä kysytään muun muassa sitä, millaiset valmiudet puolustusvoimilla on Suomen puolustamiseen.

Vasta tehtävässään aloittanut puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) haluaa tutkia tarkasti miten edellisen hallituskauden muutokset ja säästöt ovat vaikuttaneet puolustusvoimien kykyyn ja mahdollisuuteen hoitaa tehtävänsä.

– Eli miten tämä Suomen puolustuskyky vastaa todellisuutta tässä kiristyneessä kansainvälispoliittisessa tilanteessa, Jussi Niinistö kertoi Ylen aamu-tv:n vieraana.

Niinistön mukaan tarkastelua perustelee se, että viime vaalikaudella tehtiin suurin puolustusvoimia koskeva uudistus sitten toisen maailmansodan päättymisen. Ministerin mukaan on mahdollista, että puurot ja vellit menivät sekaisin, kun säästöt ajoivat suunniteltujen uudistusten ohi. Myös varuskuntien lakkauttamista pitää tarkastella uudestaan.

– On vaikea sanoa, mikä, esimerkiksi varuskunnan lakkautus, johtui suunnitellusta uudistustarpeesta ja mikä sitten hallituksen määräämistä pakkosäästöistä.

Jo lakkautettujen varuskuntien elvyttämistä tarkastelu ei välttämättä tarkoita.

Sen ministeri lupaa, että ruotsinkielinen varusmiespalvelu pysyy ja jatkuu. Esimerkiksi Dragsvikin varuskuntaa tarkastellaan osana muuta kokonaisuutta.

– Se on selvää, että Suomessa säilyy ruotsinkielinen varusmieskoulutus. Lakimme ei velvoita ruotsinkielistä varuskuntaa, eikä itse asiassa edes joukko-osastoa, mutta osana jotain joukko-osastoa pitää olla mahdollisuus antaa koulutusta ruotsin kielellä.

Nyt satsataan peruskauraan

Puolustusministerin mukaan tällä vaalikaudella aiotaan satsata taistelijoiden perustarvikkeisiin.

– Meillä on selkeitä puutteita ihan peruskaurasta, taistelijan peruskaurasta rynnäkön kiväärin patruunoista raskaan tykistön ammuksiin ja kaikkeen siltä väliltä. Eli materiaaliseen puoleen tullaan tällä vaalikaudella satsaamaan.

Niinistön mukaan viime vuosina on jouduttu käyttämään jopa sodan ajan varastoja.

– Niitä ei ihan tyhjäksi kannata käyttää, ministeri muistutti.

Samalla hän totesi, että pienen maan kannattaa hyödyntää hyvin toiminutta kykyä ostaa muun muassa käytettyjä aseita.

Materiaalisen satsauksen lisäksi ministeri aikoo edistää puolustusvoimien ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen välistä yhteistyötä.

"Maamiinakielto maksetaan suomalaisten verellä"

Ottawan sopimukseen ja sitä myöten maamiinan kieltävään sopimukseen liittymistä ministeri pitää edelleenkin vääränä ja huonona päätöksenä. Hänen mukaansa sopimus on koko maan puolustamisen kannalta paha virhe ja sillä haitataan kustannustehokkuutta vakavasti.

– Ne kansanedustajat ja päättäjät, jotka sen puolesta toimivat, heidän pitää ymmärtää, että se on virhe, joka maksetaan tositilanteessa suomalaisten verellä.

Niinistön mielestä nyt pitää miettiä todella vakavasti miten miinojen poistumisen tuomaa turvaa ja uhkaa saadaan pidettyä yllä.

– Voisi olla perusteltua selvittää, mitä muut Ottawan sopimukseen liittyneet maat ovat tehneet saadakseen aikaan tämän puuttuvan aluevaikutuksen ja miinakauhun.