1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

"Vain minuutti aikaa pelastautua" – turmalaivan opas

Kiinalaisen turmalaivan opas kertoo, että Jangtse-joella seilannut laiva kääntyi ympäri hyvin nopeasti. Ihmisille jäi vain minuutti aikaa pelastautua.

Ulkomaat
Pelastustyöntekijät kantavat ruumispussia lautalta.
Johannes Eisele / AFP

Kiinalaisturistien matkaopas Zhang Hui on yksi harvoista ihmistä, joka pelastui tuhoisasta laivaturmasta. Zhang Hui kertoo, että Jangtse-joella satoi rankasti maanantai-iltana.

– Hyttien ikkunasta ei nähnyt mitään, kun vettä satoi niin paljon, Zhang Hui kertoo.

Äkkiä laiva kallistui jyrkästi, jolloin matkaopas ajatteli, että kaikki ei ole hyvin.

– Sanoin työkavereilleni, että nyt kaikki ei ole kunnossa. Sen jälkeen meni enintään minuutti, kun laiva kääntyi kokonaan ympäri, Zhang Hui sanoo.

"Kuulin joesta avunhuudon"

Myös Jangtse-joella liikkuneen toisen laivan kapteeni kuvailee maanantai-illan säätä kamalaksi.

– Sää oli niin huono, että päätin ankkuroitua. Näkyvyys oli olematon. Tuntui, kuin olisin liikkunut sankassa sumussa, jossa myrsky rankkasateineen riehui, Li Yongjun puuskahtaa.

Myöhemmin illalla joelle ankkuroituneen laivan ympärillä alkoi tapahtua.

– Kuulin joesta avunhuudon. Myrsky oli niin raju, että en olisi pystynyt pelastamaan ketään. Kehotin huutajaa uimaan rannalle, Li Yongjun kertoo.

Li Yongjun ei tiedä, selvisikö avunpyytäjä rannalle. Valtaosa turmalaivan matkustajista oli iäkkäitä kiinalaisturisteja.

Kartta.
Yangtse-joki on Kiinan pisin joki. Yle Uutisgrafiikka

Etsintöjä laajennettu yli 200 kilometrin päähän

Kymmenet sukeltajat etsivät kadonneita ihmisiä joesta. Etsintöjä on laajennettu jopa yli 200 kilometrin päähän turmapaikasta, koska joessa on voimakas virtaus.

Satoja ihmisiä on kateissa maanantaina sattuneen laivaturman takia. Vain 14 ihmistä on löydetty elossa. Pelastuneiden joukossa on laivan kapteeni.

Jangtse-nimi tarkoittaa suomennettuna pitkää jokea. Runsaat 6 000 kilometriä pitkä joki on Kiinan pisin joki ja suosittu turistikohde.

Lue seuraavaksi