Batman-orkesteri jytäsi lastenjuhlissa 60-luvulla

Nuori folklaulaja Veepee Lehto soitti 60-luvulla Batman-bändissä. Musisointi hoitui parilla kitaralla ja rummuilla. Välillä huudettiin "Bätmäään".

viihde
Batman ja Robin tarkkailevat silmä kovana rikollista aktiviteettia
Yle/Kuvapalvelu

Televisiosarja Batman aiheutti Lepakkomies-kuumeen suomalaisissa lapsissa 1960-luvulla. Turkulainen manageri Helge Siimes haistoi heti sauman.

Muistan omasta lapsuudesta, miten lumoutunut sitä pystyi olemaan vaikka lelukaupan ikkunaa katsoessa.

Veepee Lehto

Hän kokosi Bat Man -erikoisnäyttelyn Turkuun Taimi II:n juhlatilaan.

Näyttlelyn varustus oli varsin vähäinen. Seinillä oli julisteita ja esillä erilaista rekvisiittaa, esimerkiksi Batman-koristossut.

Suurin hitti oli Batman-bändi.

Bändillä oli asianmukaiset tamineet: mustat viitat, mustat naamarit ja muut tykötarpeet. Yksi Batman-bändin soittajista oli Veepee Lehto, sittemmin tunnettu laulaja ja lauluntekijä.

Musisoivat viittasankarit

Naamio-orkesterin homma oli soittaa Batman-tunnusmusiikkia. Tunnarin lisäksi yhtye osasi pari muutakin kappaletta. Lehdon muistikuvan mukaan suunnilleen "joka kolmas kappale oli se Batman-melodia". Lehdon leikekirjassa on maininta tuosta esiintymisestä.

"Hessun Batman-show'ssa 26.1.67. Torstaina lauloin folkia lapsille, perjantaina pistimme Batman-bändin pystyyn, Jalavan Harri, Simo ja minä. Poppia, folkia ja 'jatsia'. Lauantaina soitimme Harri ja minä kaksistaan. Viitat ja naamiot olivat myös mukana. Muuten folk on melkein kuollut, edessä ylioppilaskirjoitukset."

Kolmimiehisessä yhtyeessä oli kaksi kitaraa ja rummut. Soitto meni periaatteessa instrumentaalina, mitä nyt välillä huudettiin: "Bätmäään".

Näin lasten Lepakkomies-tapahtumaa mainostettiin lehdessä
Näin lasten Lepakkomies-tapahtumaa mainostettiin lehdessäVeepee Lehdon arkisto

Lasten maailma

Batman oli varsin pienten lasten suosiossa. Vieraita näyttelyyn tuli vanhempineen. Lasten lippu maksoi markan, aikuisten kaksi markkaa.

Suosionsa huipulla Lepakkomies tuli lasten ulottuville monina tuotteina: sarjakuva, leikkiautot, Batman-limonadi, naamarit, viitat...
Suosionsa huipulla Lepakkomies tuli lasten ulottuville monina tuotteina: sarjakuva, leikkiautot, Batman-limonadi, naamarit, viitat...Yle/Kuvapalvelu

Veepee Lehto muistaa, että jotkut aikuisista olivat hieman kriittisiä näyttelyn karuuden suhteen.

– Se oli lasten Batman-erikoisnäyttely, ja lapset tuntuivat viihtyvän oikein hyvin. Muistan omasta lapsuudestani, miten lumoutunut sitä pystyi olemaan vaikka lelukaupan ikkunaa katsoessa. Joillekin aikuisille se kaksi markaa oli ilmeisesti liikaa.