PAMin Selin sunnuntailisistä: "Häkämies ei tiedä yhtään mistä puhuu"

EK:n Jyri Häkämies olisi valmis luopumaan sunnuntailisistä, ja pitää niitä nykymaailmassa vanhentuneena käytäntönä. Häkämiehestä ihmiset olisivat nykyään valmiit sunnuntaitöihin ilman niitäkin.

politiikka
Ann Selin
Aku Häyrynen / Lehtikuva

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin ei lämpene EK:n toimitusjohtajan avaukselle luopua sunnuntailisistä.

Selin painottaa, että kaupan alalla ne muodostavat merkittävän osan palkasta.

– Viimeksi eilen liittokokouksen puheenvuoroissa sanottiin, että tässä asiassa ei saa antaa millimetriäkään periksi. Meidän ihmiset tekevät todella paljon sunnuntaityötä, ja se on keskeinen osa heidän ansiotaan. Sunnuntaita pidetään kuitenkin vielä erilaisena viikonpäivänä muutenkin kuin kirkollisesti. Emme missään tapuaksessa kannata.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi aamun Savon Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että sunnuntain kaksinkertainen palkka on vanhentunut käytäntö, ja olisi syytä miettiä siitä luopumista tai ainakin aloittaa jonkilainen kokeilu.

Häkämiehen mielestä tuplapalkka on ajalta, jolloin sunnuntai oli kirkko- ja lepopäivä. Maailma on muuttunut, ja nykyään ihmiset liikkuvat myös sunnuntaisin, kun kaupat ovat auki.

Huonosti harkittua puhetta nykytilassa

Jyri Häkämiehen mielestä moni olisi varmasti valmis sunnuntaitöihin ilman sunnuntailisääkin. Ann Selin tyrmää Häkämiehen arvion, ja sanoo ettei tämä tiedä yhtään mistä puhuu.

Tuplalisät ovat keskeinen vetovoimatekijä pienipalkkaisille ihmisille työskennellä sunnuntaisin, painottaa PAMin puheenjohtaja. Lisien osuus palkasta vaihtelee paljon työntekijän mukaan. Osa liiton jäsenistä tekee paljon viikonlopputöitä, osa ei ollenkaan.

– Silloin kun viimeksi uudistettiin kauppojen aukioloaikoja, me kysyimme tästä kaupan työntekijöiltä. Vastaus oli, että voimme tehdä sunnuntaina töitä silloin tällöin. Kysyimme myös, jos kaksinkertainen palkka poistettaisiin? Sen jälkeen tulos romahti. Vain 7 prosenttia halusi tulla sunnuntaina töihin.

Selin pitää Häkämiehen puheita huonosti harkittuina nykytilanteessa.

Selinin mielestä tällaisilla avauksilla on erittäin kielteinen vaikutus kauppojen aukiolosta käytäviin neuvotteluihin. Ne eivät myöskään paranna yhteiskuntaneuvotteluiden toisen kierroksen tai palkkaratkaisuneuvotteluiden ilmapiiriä, toteaa Selin.

– Jatkuvat hyökkäykset jo sovittuja asioita kohtaan eivät herätä luottamusta, vaikka sitä puheissa hoetaan. Ne kaivetaan jälleen esiin, vaikka muste on tuskin ehtinyt kuivua papereissa.