Hyppää sisältöön

Pyöräilijän tuska: Leveästä ja pehmeästä satulasta vaivoja – kovasta penkistä takapuoli hellänä

Pyöräilijä - etenkin aloitteleva - voi saada takapuolensa kipeäksi, ja monet turvautuvatkin pehmustettuihin housuihin. Pitkiä matkoja taittavan pyöräilijän ei välttämättä kannata vaihtaa kovaa satulaa pehmeään, sillä se voi estää verenkierron. Liian leveä satula puolestaan voi tehdä hiertymiä reisiin.

Oikeanlainen satula estää esimerkiksi hankaumien muodostumista Kuva: Jyrki Utriainen / Yle

Joensuun pyöräilijöiden puheenjohtaja Ilkka Myllys on intohimoinen polkija, kilometrejä tulee taitettua vuoden mittaan muutama tuhat. Kun istuu fillarin selässä niin paljon, on kiinnitettävä huomiota siihen, millä istuu.

– Satula on pyöräilijän tärkein kapistus.

Kapea satula on parempi verenkierrolle

Kilpapyörien kova ja kapea satula on varmasti herättänyt ihmetystä alaan vihkiytymättömissä. Ilkka Myllys osaa kertoa syyn, miksi pitkiä matkoja polkiessa kannattaa valita kovempi alusta takamukselleen.

– Viisaammat ovat sanoneet, että pehmeä satula estää verenkierron.

Leveä satula saattaa taas saattaa aiheuttaa sisäreisiin hiertymiä, jos viettää pitkiä aikoja pyörän selässä.

Viisaammat ovat sanoneet, että pehmeä satula estää verenkierron.

Ilkka Myllys

Perushällärilläkin pärjää

Monen peruspyörän satula on pehmeämpi. Myllyksen mukaan se onkin ihan hyvä valinta lyhyille kaupunkimatkoille. Yli tunnin matkoja polkiessaan kannattaa kuitenkin jo vaihtaa satulatyyppiä.

Kovan ja kapean satulan kanssa kannattaa kuitenkin pukea pehmustetut pyöräilyhousut.

Myllyksen mielestä tärkeintä satulan valinnassa on, että takaosa on tarpeeksi leveä. Istuinluiden pitää osua satulalle hyvin. Naisten anatomia on erilainen kuin miehillä ja siksipä naisten satulat ovatkin yleisesti leveämpiä.

Kivut yleisimmät haitat

Vääränlaisella alustalla polkiessa yleisimpiä haittoja ovat erilaiset kivut, satula kun ottaa vastaan yli puolet pyöräiljän painosta. Fysioterapeutti Risto Turunen Itä-Suomen liikuntaopistosta sanoo, että vääränlaisella satulalla istuessaan voi pahimmillaan aiheuttaa painoa iskiashermoon.

– Mutta silloin satulan täytyy olla todella huono, Turunen arvioi.