1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vaarallinen ilmiö huolestuttaa: Onnettomuuspaikalla räpsitään kuvia eikä soiteta apua

Onnettomuuspaikalle saapuva sivullinen kaivaa taskustaan puhelimen, muttei soittaakseen hätänumeroon. Yhä useammin ensimmäinen reaktio on tapahtuman taltioiminen. Pelastuslaitoksen mukaan onnettomuuksiin puuttumattomuus on lisääntynyt.

Kotimaan uutiset
Palomiehiä sammutustöissä.
Tenho Tornberg / Yle

Porissa kerrotaan seuraavanlaista tarinaa:

Omakotitalo palaa. Ennen palokuntaa paikalle kerääntyy ihmisiä kuvaamaan kännyköillään. Kaikki ovat niin keskittyneitä kuvaamiseen, ettei kukaan muista tarkistaa, onko talossa vielä ihmisiä. Entinen vapaapalokuntainen saapuu paikalle ja tajuaa tilanteen. Hän herättää nopeasti talossa vielä nukkuvat asukkaat.

Oli tarina tosi tai ei, Satakunnan pelastuslaitoksen valistusmestari Kimmo Vaanin mukaan onnettomuuksiin puuttumattomuus on lisääntynyt.

– Monesti ihmisille ensimmäinen reaktio on kännykän kaivaminen taskusta ja onnettomuuden kuvaaminen, vaikka ensin pitäisi selvittää, mikä tilanne on, Vaani toteaa.

Vaanin mukaan useasti mietitään auttamisen sijaan, miten tilanteesta voisi hyötyä esimerkiksi sosiaalisen median puolella.

Laki velvoittaa pelastustoimiin

Pelastuslain kolmas pykälä velvoittaa kansalaista viipymättä ilmoittamaan vaarassa oleville, tekemään hätäilmoituksen ja ryhtymään kykyjensä mukaisiin pelastustoimenpiteisiin.

– Aikaa ei ole hukattavaksi. Jokainen minuutti merkitsee näissä tapauksissa. Pelkästään sivusta seuraajia voidaan myös syyttää pelastuslain laiminlyömisestä.

Vaani kuitenkin muistuttaa, ettei pelastustoimiin tarvitse ryhtyä henkensä kaupalla.

– Savuiseen taloon ei tarvitse mennä, siinä tulee nopeasti useampi uhri. Kuitenkin jotain tulisi tehdä, vähintään selvittää tilanne ja soittaa hätänumeroon.

Carolus Manninen

Lue seuraavaksi