1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sammakot

Viitasammakko loikki Rantasalmen kaivoshankkeen tielle

Rantasalmen Osikonmäen kaivoshanketta voi uhata alueelta löytynyt viitasammakko. Viitasammakko on EU:n suojelema laji. Aiheesta kertoi ensimmäisenä Itä-Savo -lehti.

sammakot
Viitasammakko lehtipeitteen päällä.
Arja Lento / Yle

Rantasalmella Osikonmäen kylässä asuva Juhani Yliruusi on saanut nauhoitettua viitasammakon kutulaulua. Löytö voi vaikuttaa Osikko 1-aluella malmia etsivän Belvedere Resources Finland Oy:n suunnitelmiin.

Etelä-Savon Ely-keskuksen biologi Maria Koskinen vahvistaa, että kyseessä on mahdollisesti viitasammakon ääni. Viitasammakko on EU:n suojelema laji.

– Siinä vaiheessa kun hankkeen osalta tehdään jotain sellaista, jolla voisi olla vaikutuksia viitasammakkoon, tehdään tarkempia selvityksiä, Koskinen kertoo.

Kuitenkaan vielä ei haluta spekuloida sillä estääkö lajin esiintyminen hankkeen kokonaan.

– Se tässä touhussa on niin merkillistä, että kaikki viranomaistahot vouhottaa, että pitää ja voi antaa tutkimusluvat alueille joille ei kuitenkaan voi kaivosta koskaan perustaa. Malmivaroja kartoitetaan innolla, mutta sitä onko alue kaivostoimintaan soveltuvaa, ympäristön tai astutuksen vuoksi, ei tarvitse ottaa huomioon ollenkaan, Osikonmäen kylän kaivosvastaavana toimiva Juhani Yliruusi ihmettelee.

Osikonmäen kaivosalueen valtausoikeus kuuluu Belvedere Resources Finlandille.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Itä-Savo -lehti.

Lue seuraavaksi