Hyppää sisältöön

Maapallo kurkottelee taivaisiin ystävyyden merkiksi Myrskylässä

Kuvataiteilija Aino Ulmasen ja erityispeltiseppä Raimo Virtalan ystävyys tuottaa hedelmää. Lauantaina paljastetaan parivaljakon yhdessä tekemä veistos Ystävyyden sinetti.

Aino Ulmasen ja Raimo Virtalan Ystävyyden sinetti paljastetaan lauantaina. Korkeutta sillä on kymmenisen metriä. Kuva: Yle

Kaikki alkoi tanssilavan lattian imuroinnista muutama vuosi sitten. Silloin kuvataiteilija kohtasi erityispeltisepän. Syntyi ystävyys, jonka tuloksesta voi nauttia Myrskylän Kankkilassa. Siellä taivaisiin kurottaa kahdeksan metrin jaloilla maapallo.

– Minä kannan huolta maapallosta, luonnosta ja sen tulevaisuudesta. Siksi maalaan usein tuhkasta tehdyillä väreillä. Mutta tämä Kankkilan maapallo on toisenlainen. Se hohtaa turkoosina ja vihreänä, selvittää kuvataiteilija Aino Ulmanen Myrskylästä.

Tuhkasta syntyy värejä

Aino Ulmanen käyttää teoksissaan lähes yksinomaan tuhkasta itse tekemiään värejä. Tuhka hierretään ja sekoitetaan akryylin sideaineeseen mediumiin. Liitujauholla saa tuhkaväreihin eri sävyjä.

– Eri puiden tuhkat ovat aivan eri sävyisiä. Mänty, jossa on paksu kaarna, muuttuu tuhkavärinä mahtavan tummanruskeaksi. Haapa on hyvin vaaleaa. Leppä on puuna punaista ja tuhkavärinä siitä tulee hieno ruskean sävy, luettelee Ulmanen.

Myrskylän viides julkinen veistos

Myrskylän kunnassa on lauantaina paljastettavan Ystävyyden sinetin jälkeen viisi julkista veistosta. Olympiavoittaja Lasse Viren on saanut patsaansa kunnan keskustaan. Kunnantalon edestä löytyy kivenhakkaaja Kauko Saarenpään tekemä Myrskylän mänty. Sankaripatsas ja Karjalaan jääneiden muistomerkki löytyvät hautausmailta.

Ystävyyden sinetti on osa Porvoon taiteilijaseuran 10-vuotisjuhlanäyttelyä, jonka teemana on ystävyys.

.
.