Ulkoilutusautomaatin keksijällä välähti taas – vanhainkodin väki ajelee sähköbussilla

Golfautosta rakennettu sähköbussi kiertää maisemareittiä vanhainkodin mailla. Kyytiin mahtuu kuljettajan lisäksi neljä matkustajaa.

Kotimaa
Vanhainkodin asukkaita kuljetetaan sähköbussilla.

Piikkiöläisessä vanhainkodissa keksitään uusia keinoja lisätä vanhusten ulkoilua. Tänä kesänä vanhainkodin alueella kulkee golfautosta tehty sähköbussi, jonka ansiosta liikuntarajoitteisetkin vanhukset pääsevät liikkeelle lähiympäristöön.

Sähköbussin kehittäjä Jarmo Mäntsälä ei ole asialla ensimmäistä kertaa. Kuusi vuotta sitten vanhainkodin asukkaat ulkoilivat pyörätuoleissaan radalla, jonka vetokoneisto liikutti pyörätuoleja.

Vajaan sadan metrin pituisella "vuoristoradalla" ulkoili yhtä aikaa kuusi vanhusta, kun hoitohenkilökuntaa heitä ulkoiluttamaan tarvittiin vain kaksi. Laite oli suosittu, mutta osa ihmisistä suhtautui ulkoilutusautomaattiin kielteisesti. Automaatti oli käytössä muutaman vuoden.

– En tyytynyt siihen tilanteeseen mikä silloin oli, vaan halusin myös luontoa enemmän mukaan, kertoo yrittäjä Jarmo Mäntsälä Wanhustentalo Kotikummusta.

Kyyditettävät tyytyväisiä

Nyt vanhustentalon pihapiirissä pörrää golfautosta rakennettu sähköbussi. Kuljettajan lisäksi penkkipaikkoja on kolmelle matkustajalle ja yhdelle pyörätuolikyytiläiselle.

Bussia varten vanhainkodin maille on rakennettu puolentoista kilometrin reitti, jonka varrelle mahtuu niin metsää, mäkeä, lampea kuin maalaismaisemaakin.

– Kyllä se kyyti hyvältä tuntuu, oikein hyvältä, kiittelee vanhainkodin asukas Jukka Siltanen.

Nykyään kuitenkin halutaan, että vanhukset pääsevät ulos, ja on tullut sellainen ulkoilumuoto kuin parvekeulkoilu. Tämä mielestämme korvaa sen.

Yrittäjä Jarmo Mäntsälä

– On ollut niin hauskaa, ja on mukavaa nähdä tätä ympäristöä oikein laajemmalti, vahvistaa Leila Salminen.

Päihittää parvekeulkoilun

Sähköbussi starttaa kelien salliessa aina, kun vanhainkodin asukkaat matkaan haluavat. Reissu voi suuntautua talon omaan kesäkahvilaan tai kulkea ympäri vanhainkodin tiluksia. Bussin ansiosta liikuntarajoitteistenkin asukkaiden elinpiiri on vanhainkodin edustaa laajempi.

– Tännekään alas minä en voisi päästä ollenkaan ilman bussikuljetusta, kun tässä on niin jyrkkä mäki. En pysty sitä rollaattorilla tulemaan, Leila Salminen sanoo.

Jarmo Mäntsälä on syystäkin tyytyväinen kehittelemäänsä kulkupeliin.

– Nykyään kuitenkin halutaan, että vanhukset pääsevät ulos, ja on tullut sellainen ulkoilumuoto kuin parvekeulkoilu. Tämä mielestämme korvaa sen.