Hoitorobotti jäi älypuhelimen jalkoihin – läpimurto vaatii uusia ominaisuuksia

Vanhusten hoitoon kehitetty palvelurobotti sai kilpailijan monipuolisista älypuhelimista. Ominaisuuksien kehittyessä hoitoon soveltuvat palvelurobotit voivat kuitenkin yleistyä samalla vauhdilla kuin ruohonleikkuurobotit.

terveys
Ylivieskalainen Matti Saarikettu keskustelee palvelurobotin kanssa.
Ylivieskalainen Matti Saarikettu keskustelee palvelurobotin kanssa.

Palvelurobotit eivät ole vielä yleistyneet odotetusti. Esimerkiksi Centria ammattikorkeakoulussa Ylivieskassa julkistettiin vuonna 2010 suomenkielinen versio ranskalaisesta palvelurobotista.

Kaveriksi nimetystä robotista kaavailtiin apulaista vanhustenhoitoon. Toistaiseksi robotti on ollut vain koekäytössä, vaikka sen odotettiin yleistyvän viiden vuoden sisällä.

Centria Ammattikorkeakoulun tutkimusyliopettaja Sakari Pieskä näkee palvelurobottien yleistymiselle kaksi estettä. Toinen on hinta ja toinen älypuhelinten monipuolistuminen.

–Puhelimiin on tullut viidessä vuodessa paljon sellaisia ominaisuuksia, joita ideoitiin Kaverirobottiin.

Hinta ei vielä houkuttele

Myöskään palvelurobottien hinta ei ole vielä riittävän houkutteleva. Pieskän mukaan Kaverirobotti maksaa noin 15 000 euroa ja ruotsalainen yksinkertaisempi malli tästä puolet.

–Kun hinta painuu alle 5000 euron, kysyntää alkaa olla.

Varsinaista läpimurtoa palveluroboteille odotetaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, sillä alan kehitystyötä tehdään tällä hetkellä paljon. Pieskän mukaan esimerkiksi isoista toimijoista Google panostaa robotiikkaan.

Yksi iso kehittämiskohde on robottien muuttuvan ympäristön havainnointi. Siihen tarvitaan esimerkiksi konenäköä, joka on vielä kallista.

Pieskä odottaa palvelurobottien yleistymisen kulkevan samaa rataa kuin ruohonleikkuurobottien. Se lanseerattiin vuonna 1995, alkoi yleistyä 10 vuotta sitten ja on nyt varsin tavallinen näky pihoilla.