Kesällä ei tarvitse tuskailla kipeän hampaan kanssa – hoitojonot ovat pysyneet Kainuussa aisoissa

Tulossa oleva kesälomakausi voi pidentää hammashoitoon pääsyaikoja. Kuitenkin kainuulainen saa kesällä hammashoitoa aivan samalla tavalla kuin muulloinkin, vakuuttaa johtava hammaslääkäri Mikko Neuvonen. Hänen mukaansa maakunnassa on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä hammaslääkäritilanne.

terveys
Asiakas hammaslääkärin käsittelyssä.
Yle

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä sai purettua hammashoidon jonot hoitotakuun vaatimalle tasolle tasan vuosi sitten. Jonot ovat myös pysyneet kurissa, sillä tällä hetkellä yli kuusi kuukautta jonottaneita ei ole lainkaan, sanoo johtava hammaslääkäri Mikko Neuvonen.

– Tilanne on siinä mielessä hyvä, että aika voidaan tarjota aina, kun sitä kysytään. Vaihtelua kuntien välillä on kuitenkin paljon, esimerkiksi Kajaanissa uutta aikaa joutuu odottamaan 4–5 kuukautta. Sitä ei kuitenkaan katsota enää jonoksi, koska se on hoitotakuun määräajan sisällä.

– Paras tilanne on Suomussalmella, missä kiireettömään hoitoon saa uuden ajan noin kuukaudessa. Tilanne on samaa luokkaa Hyrynsalmella ja Ristijärvellä. Paltamossa ajan saa parin kuukauden sisällä, kuten myös Kuhmossa ja Sotkamossa, Neuvonen jatkaa.

Hammaslääkäritilanne on parantunut

Neuvosen mukaan Kainuun hammaslääkäritilanne on tällä hetkellä kohtuullisen hyvä. Täyttämättömiä vakansseja ei oikeastaan ole.

– Jos joku vakanssi jää pidemmäksi aikaa tyhjilleen, niin käytämme vuokrahammaslääkäreitä, jotta jonoja ei pääse syntymään. Tulevaisuutta en kuitenkaan uskalla ennustaa, mutta tällä hetkellä olemme saaneet vakinaisiin tehtäviin aika hyvin hammaslääkäreitä ja olemme pystyneet täyttämään jonkin verran myös pidempi aikaisia sijaisuuksia.

Hammaslääkäri ja hoitaja työssään
Hammaslääkäri ja hoitaja työssään.Ville Välimäki / Yle

Kainuun hammaslääkärivajetta on paikattu viime vuoden loppupuolelta lähtien myös muun muassa espanjalaisilla ja virolaisilla hammaslääkäreillä. Kokemukset ovat olleet hyviä, Neuvonen kertoo.

– Ihmiset ovat olleet sinänsä aika tyytyväisiä. Toisaalta pitkät hoitovälit ovat potilaalle ikäviä. Eikä se hammaslääkäristäkään tunnu mukavalta, jos hoitojakso venyy hyvin pitkäksi.

Pitkät hoitovälit ovat potilaalle ikäviä. Eikä se hammaslääkäristäkään tunnu mukavalta, jos hoitojakso venyy hyvin pitkäksi.

Mikko Neuvonen

Neuvosen mukaan tulossa oleva kesälomakausi voi hieman pidentää hoitoon pääsyaikoja. Neuvonen vakuuttaa kuitenkin, että kainuulainen saa kesällä hammashoitoa aivan samalla tavalla kuin nytkin.

– Päivystystä on jokaisena päivänä ja kiireellisessä tapauksessa ajan saa samalle päivälle. Tänä kesänä meillä on jo aloittanut kolme hammastieteen kandidaattia, jotka toimivat eri puolilla Kainuuta. Lisäksi meille on otettu kaksi vasta valmistunutta hammaslääkäriä, jotka suorittavat niin sanottua käytännön palvelua. Uskon, että lomakauden hammashoito pystytään järjestämään ihan hyvin.

Pienet hammashoitolat, joissa on vain yksi hammaslääkäri, sulkevat ovensa loma-ajaksi. Näitä ovat esimerkiksi Hyrynsalmen ja Ristijärven hammashoitolat. Neuvonen korostaa, että hammashoitola on kiinni vain loma-ajan, jonka aikana hoitoa saa esimerkiksi naapurikunnasta.

Hoitotakuu pyritään pitämään yllä

Jos jotain yllättävää tapahtuu ja hoidon tarve on todella suuri, silloin hoitoon ohjataan Kainuun keskussairaalasta.

– Jos sattuu paha tapaturma tai on oikein paha tulehdus, niin on olemassa myös ilta-ajan päivystys. Silloin yhteyttä otetaan sairaalan yhteispäivystykseen. Sieltä voidaan olla yhteydessä hammaslääkäriin, joten tarvittaessa hoitoa saa myös sillä tavalla, Mikko Neuvonen neuvoo.

Hammaslääkäriliiton (siirryt toiseen palveluun)mukaan uusi hallitusohjelma tietää säästöjä myös suun terveydenhuoltoon. Ainakin yksityispuolen sairasvakuutuskorvaukset heikkenevät jonkin verran, mikä voi aiheuttaa lisäpainetta julkiselle terveydenhuollolle, arvioi Neuvonen.

– Jonkin verran ihmiset voivat siirtyä käyttämään meidän palveluja, jolloin se näkyy meillä kysynnän kasvuna. Saattaa olla, että meillä hoitoon pääsyajat taas pitenevät, mutta tietenkin pyrimme ylläpitämään hoitotakuuta edelleen.