Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää: Nokian Häpesuosta nousee kumia ja muovia

Entisten kaatopaikkojen alueet kiinnostavat kun taajamat kasvavat ja niitä uudistetaan. Nokialla Häpesuon kaatopaikan kaivaminen piinaa vuoden 2016 marraskuuhun.

Luonto ja ympäristö
Kaivurit ja dumpperit työn touhussa Nokian vanhan Häpesuon kaatopaikan puhdistuksessa
Häpesuon alueen yrittäjien maailma mullistuksen kourissa. Alue rajoittuu soraharjuun ja keskustaan johtavaan katuun.Ville Hakonen / Yle

On arvioitu, että ainakin 7 000 autokuormallista Häpesuon maata ja jätettä tulee kaivettavaksi, lastattavaksi, tutkittavaksi ja pois siirrettäväksi. Ja kukaties vielä puhdistettavaksikin. Rakennuksiakin on purettu.

Entisen Häpesuon alue Nokian Yrittäjäkadulla teettää aikamoisen työn. Kaatopaikka lopetettiin vuonna 1964. Silloiset säännöt sallivat teollisuusjätteen kippaamisen miltei nurkan taakse. Nyt kumia, muovia ja muuta kiinteää jätettä riittää kaivinkoneen kauhasta dumpperin lavalle.

Pohjaveteen asti ei kaiveta

Näytteitä lähtee miltei päivittäin pika-analyysiin ja kauemmaskin. Pilaantunut maa joudutaan viemään ympäri maata käsiteltäväksi.

Monttu on lisäksi täytettävä puhtaalla täyttömaalla. Työ on vasta alkuvaiheessa.

– Kaivamme toistakymmentä metriä maan alle. Pohjaveteen asti emme kuitenkaan mene, valottaa yhdyskuntapäällikko Jouni Saranpää Nokialta.

Kaatopaikat usein hyvillä alueille taajamissa

Häpesuo on yksi monista taajamien lähellä olevista maa-alueista, jotka kiinnostavat rakentajia, kun taajamat kasvavat ja niitä uudistetaan. Tämän pienteollisuusalueen yrittäjärypäs saa seurakseen aikanaan S-ryhmän marketin.

– Kaatopaikoja sai ennen perustaa lähelle taajamia. Nyt samat alueet saattavat kiinnostaa lisärakentamisen kannalta. Mutta tarkkana pitää olla tarkkana etenkin jos paikalle tulee asuinrakennuksia. Siksi puhdistamista riittää, arvioi projektijohtaja Jari Rämö Sita Rakennuttajat Oy:stä.

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää

Menneitten sukupolvien virheet tulevat nyt korjattaviksi. Myrkkypommeja ei kuitenkaa odoteta.

– Mitään nestemäistä myrkkyä ei ole löytynyt, lähinnä kiinteää teollisuusjätettä, kertoo Saranpää tämän hetkisistä löydöksistä.

Liikennejärjestelyt kismittävät yrittäjiä

Markku Takalan autosähköliike on yksi Yrittäjäkadun kymmenistä yrityksistä. Takala valittaa, että monta asiakasta on jäänyt tulematta liikennejärjestelyitten takia. Yrittäjäkadulle ei pääse enää kääntymään pohjoisen suunnasta vaan kadulle on kierrettävä kadun toisesta päästä Välimäenkadulta.

– Katujen risteys on huonosti toteutettu, huomauttaa Takala.

Takala sanoo tuntevansa kadun varren yrittäjät.

– Meillä on kadun yrittäjien kanssa kokous, jonka jälkeen viemme asiaa eteenpäin kaupungin suuntaan. Tilanne on korjattava.