Kolmipäiväinen juhlinta alkaa tänään Kuopiossa – tohtorin arvonimi lähes 150:lle

Studia Generalia -luento aloittaa torstaina Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen promootiojuhlallisuudet. Kolmipäiväinen akateeminen juhlinta huipentuu perjantaina promootioon, päivällisiin ja tanssiaisiin. Juhlallisuudet päättyvät lauantaina promootioväen risteilyyn Kallavedellä.

tohtorit
Tohtorinhattuja Itä-Suomen yliopiston promootiossa Joensuussa 2014
Tohtorinhattuja Itä-Suomen yliopiston promootiossa Joensuussa 2014Anne Heikkinen / Yle

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen ensimmäisen tohtoripromootion tilaisuudet alkavat torstaina, kun neljä kunniatohtoriksi vihittävää esitelmöi omalta alaltaan.

Kyseessä on yleisölle avoin Studia Generalia -luento teemalla Terve ihminen – hyvinvoiva maailma. Yksi esitelmöitsijöistä on oikeushammaslääkäri Helena Ranta, jonka aiheena on se, miten oikeus kuuluu niin eläville kuin kuolleillekin.

Tohtoripromootio on Kuopion kampuksella ensimmäinen sitten Joensuun ja Kuopion yliopistojen yhdistymisen Itä-Suomen yliopistoksi.

Kolmepäiväiset juhlallisuudet

Promootiojuhlallisuudet kestävät kolme päivää, joista perjantai on tärkein. Silloin ohjelmassa on promootioakti eli tilaisuus, jossa 146 Itä-Suomen yliopistossa tai Kuopion yliopistossa tohtorin tutkinnon suorittanutta vihitään juhlallisesti tohtoreiksi.

Tohtorit saavat juhlallisessa seremoniassa oikeuden käyttää akateemisen arvon merkkejä, joita Itä-Suomen yliopistossa ovat tohtorinhattu ja siinä oleva embleemi sekä diplomi.

Väitelleiden lisäksi tilaisuudessa vihitään kunniatohtoriksi kaksitoista tieteen ja yhteiskuntaelämän vaikuttajaa. Kunniatohtorin arvon saajien joukossa ovat muun muassa Euroopan komission varapuheenjohtaja, komissaari Jyrki Katainen ja kuopiolainen teollisuusneuvos Heikki Väänänen.

Kulkue läpi Kuopion

Promovoidut eli vihityt tohtorit ja kunniatohtorit kävelevät promootioaktin jälkeen kulkueena Kuopion musiikkikeskukselta kaupunginteatterille. Myöhemmin illalla ohjelmassa ovat juhlapäivälliset ja promootiotanssiaiset.

Akateeminen juhlinta päättyy lauantaina veden äärelle, kun promootiojuhlallisuuksiin osallistuvat risteilevät Kallavedellä.