Häkämies puolustautuu: "Kaikkia keinoja mietittävä kilpailukyvyn parantamiseksi"

EK:n nokkamiehen avaus sunnuntailisien poistamisesta sai tyrmäyksen ammattiliitoilta. Jyri Häkämiehestä erilaiset työaikaan liittyvät ratkaisut voisivat olla tärkeä osa Suomen kilpailukyvyn parantamista.

politiikka
Jyri Häkämies
Jyri HäkämiesSeppo Samuli / Lehtikuva

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies rauhoittelee sunnuntaikorvausten poistopuheista syntynyttä kohua.

EK:n nokkamies painottaa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkossa neuvotellaan vain palkasta, ei muista työehdoista. Esimerkiksi työaikakysymykset eivät ole neuvottelupöydässä.

Hän korostaa kuitenkin samalla, että kilpailukyvyn parantamiseksi on mietittävä kaikkia mahdollisia keinoja. Häkämiehen mielestä erilaiset työaikaan ja työaikapankkeihin liittyvät ratkaisut voisivat olla tärkeä osa kokonaisuutta.

– Toivoisin, että tulevaisuudessa käytäisiin avointa keskustelua kilpailukyvyn parantamisesta, ja samalla haettaisiin palikoista erilaisia toimivia yhdistelmiä. Toivottavasti myös palkansaajapuoli on valmis rakentavaan keskusteluun. Olemme valmiita kuuntelemaan heidän esityksiään.

Työntekijäpuoli on tyrmännyt Häkämiehen ajatuksen sunnuntailisien poistosta.

Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun) uutisoi tänään, että Häkämiehestä tuplapalkkajärjestelmä on vanhentunut, ja sunnuntaille löytyisi nykyään työntekijöitä ilmankin.

Myöskään tuore työministeri Jari Lindström (ps.) ei innostunut Häkämiehen ideasta. Hänestä työntekijä on sunnuntaipalkkansa ansainnut.

Sekä ammattiliitot että Lindström toivoivat yhteiskuntasopimusneuvotteluille ja palkkaratkaisulle neuvottelurauhaa.