Näkökulma: Yhden hitin ihme vai pop-kulttuurin suunnannäyttäjä?

Benjamin Peltonen on yksi lukuisista nuorista kyvyistä, joka hyppäsi julkisuuteen sosiaalisesta mediasta.

kulttuuri
Kesäläiset.
Aliisa Rantanen (vas.) benjamin Peltonen ja Olivia Melaranta (oik.)Aliisa Rantanen / Yle

Benjamin Peltosen tarina kuulostaa uskomattomalta. Hän latasi kuviaan Instagramiin ja alle vuoden päästä Helsingin Sanomista soitettiin ja pyydettiin haastattelua.

Haastattelukutsuja tuli enemmän ja enemmän, jolloin myös levy-yhtiöt kiinnostuivat. Benjamin pääsi toteuttamaan pitkäaikaista unelmaansa laulajana sosiaalisen median avulla.

Instagram, Facebook, Twitter... Sosiaalisesta mediasta löytyy jokaiselle sopiva tapa ilmaista itseään. Ja tämän ansiosta monet, kuten Benjamin, ovat nousseet ihmisten tietoisuuteen. Sosiaalisessa mediassa valtavirta seuraa kahdentyyppisiä ihmisiä: hyvännäköisiä ja lahjakkaita. Jotkut onnekkaat kuuluvat molempiin kategorioihin, mutta tarkoittaako hyvä ulkonäkö automaattisesti sitä, että on myös lahjakas?

Benjamin saavutti tavoitteensa nopeasti somen kautta, mutta olisiko se ollut vaikeampaa ilman ulkonäön tuomaa etua? Onko nykyaikana kauniiden ihmisten helpompaa saada julkisuutta kuin lahjakkaiden?

Benjaminia on usein kritisoitu siitä, että hän on noussut julkisuuteen Instagramin kautta. Voidaan kuitenkin miettiä, eroaako tämä muista keinoista käyttää mediaa saadakseen itseään näkyviin.

Nykyaikana pop-tähden on vaikea luoda uraansa vain ja ainoastaan musiikin avulla, varsinkin nuoret kaipaavat idoliltaan persoonaa, karismaa ja avoimuutta. Musikaalisten lahjojen lisäksi Benjaminilla on juuri näitä kolmea asiaa, ja sen hän on tuonut ilmi some-profiilinsa avulla. Hän on löytänyt somessa oman äänensä, joka selvästi miellyttää laajaa fanilaumaa, joka nosti hänet pinnalle.

Suuren fanijoukon voidaankin ajatella kertovan siitä, että Benjaminin menestys on täysin ansaittua. Seuraamalla artisteja, kuten Benjaminia, saavat nuoretkin fanit äänensä kuuluviin, ja pystyvät pelkällä sydänkuvakkeen painamisella vaikuttaa pop-kulttuurin suuntaan.

Ja vaikuttaa siltä, että tämä suunta lupaa Benjaminille suurta tulevaisuutta. Ei yhden hitin ihmeellä kuitenkaan olisi 238 000 seuraajaa.

Aliisa Rantanen
Olivia Melaranta
Kirjoittajat ovat Ylen siistejä kesäduunilaisia. Siisti kesäduuni -kesätyöntekijät ovat 16–17-vuotiaita nuoria.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus