Hyppää sisältöön

Keskustan kannatus on noussut vaalituloksesta

Keskusta näyttää hyötyneen hallitusneuvottelujen vetämisestä. Ainakin puolueen kannatus on Ylen mittauksessa nyt kaksi prosenttiyksikköä korkeammalla kuin vaali-iltana.

Kuva: Yle

Keskusta oli jo vaalituloksissa selkeä voittaja, mutta nyt sen etumatka muihin puolueisiin näyttää kasvaneen entisestään. Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä toukokuun mittauksessa keskustan kannatus oli 23,1 prosenttia, kun puolueen vaalitulos jäi 21,1 prosenttiin.

Perussuomalaisten kannatus on nyt suunnilleen samoissa luvuissa kuin vaali-iltana ja PS on nyt myös prosenteissa ohittanut kokoomuksen. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen selittää lukuja sillä, että alun perin näytti selvältä, että nimenomaan keskusta ja perussuomalaiset ovat menossa hallitukseen ja muita puolueita kilpailutetaan toisiaan vastaan. Perussuomalaisten kannatus on nyt 17,5 prosenttia.

Kokoomus ja SDP laskussa

Sekä hallitukseen päässyt kokoomus että sinne pyrkinyt SDP ovat vaalitulokseen nähden menettäneet kannatustaan puolitoista prosenttiyksikköä. Kokoomuksen tuorein lukema 16,7 ja SDP:n tasan viisitoista prosenttia.

Sen sijaan toiseksi suurimmaksi oppositiopuolueeksi päätyneiden vihreiden kannatus on yhä kasvussa ja ylsi toukokuussa jo 10,5 prosenttiin. Pajusen arvion mukaan vihreät ovat SDP:tä paremmin saaneet oppositiopolitiikkansa liikkeelle. Muiden puolueiden osalta muutokset ovat pieniä.

Kantansa kertoneita on nyt enemmän

Vaaleja edeltäneisiin mittauksiin verrattuna puoluekantansa kertoneita oli nyt selvästi enemmän. Haastatelluista kantansa kertoi 74 prosenttia, painotetusta aineistosta vastaava luku on 82,3 prosenttia.

Tutkimuksen haastattelut tehtiin 4.5. - 2.6. Kaikkiaan haastateltuja oli 3 892. Kyselyn virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.