1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Hallitus rulettaa

Ensimmäinen Ylen puoluemittaus vaalien jälkeen osoittaa, että kansa hyppäsi voittajien kelkkaan, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti.

Näkökulmat
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Vaaleista on puolitoista kuukautta, ja voittajien hurmio jatkuu edelleen myös mielipidemittauksissa. Ylen tuoreen gallupin kärkipari on keskusta ja perussuomalaiset. Samat puolueet ravasivat ensimmäisinä myös eduskuntavaalien hillotolpalle.

Oppositioon jäänyt vihreät pärjää myös mainiosti mittauksessa, sillä sekin sai kovan nosteen vaaleista.

Tämä selittyy sillä, että monet ennen vaaleja kantaansa pantanneista kansalaisista on nyt ilmoittanut kannattavansa voittajia. Taisivat tehdä sen jo vaaliuurnilla. ja nyt sen voi sitten uloskin kertoa. Vanhan kepulaista sananpartta mukaillen: kukaan ei ole niin epäluotettava kuin suomalainen äänestäjä.

Tappion kärsineet nuolevat edelleen haavoja myös tässä mittauksessa.

Kokoomus nousi hallitukseen roimasta seitsemän eduskuntapaikan vaalitappiosta huolimatta. Tappion jälkimaininkina sen mittauskannatus on kuitenkin tullut jo puolitoista prosenttiyksikköä alaspäin vaalituloksesta.

Kun hallitusneuvottelutkin olivat vahvasti keskusta-persuvetoiset, jäi kokoomus ikään kuin äänettömäksi yhtiökumppaniksi, eikä sen profiili kirkastunut niin kuin hallituskumppanien. Tämä on outoa, sillä hallitusohjelma kyllä soittelee kokoomusporvarien herkimpia sielunsäveliä.

Vasemmiston luhistuminen jatkuu.

Vihreät porskuttavat mukavasti, koska puolue korjasi vaaleissa mukavan sadon. Vaalipiiriuudistus ja onnistunut kampanja toivat viisi lisäpaikkaa. Nyt lisäarvoa sataa myös kannatusmittauksessa. Ville Niinistön porukoilla on sellainen hönkä päällä, että siitä kumpuavalla energialla korvaisi pari kolme ydinvoimalaa. Siinä ja siinä, ettei vihreät kohta ota koko opposition johtovastuuta harteilleen.

Vasemmiston luhistuminen jatkuu. Demarit ja vassarit saivat siipeensä tässäkin mittauksessa.

Mutta vaalikausi on vielä nuori. Viikolla nähtiin ja kuultiin eduskunnan hallitusohjelmakeskustelussa, kuinka oppositio raivasi ryminällä auki hyökkäysuriaan. Säästöt, leikkaukset, sopeutukset ja kaavailtu yhteiskuntasopimus lisäävät vielä älämölöä. Poliittinen taistelu on vasta alussa.

Kyllä demarit ja vassaritkin vielä heräävät. Eivät ne jää tuleen makaamaan.

Jos keskitetyn palkkasopimuksen jatko jumittaa ja yhteiskuntasopimus menee juntturaan, erityisesti vasemmisto saa kaivattua tulitukea palkansaajajärjestöiltä. Ne ovatkin jo sopivan ärsytetyssä tilassa nähtyään hallituksen suunnitelmat työelämän uudelleenjärjestelyistä tyoajan pidennyksineen ja työttömyysturvan heikennyksineen.

Vihreät saa taatusti kaikupohjaa opiskelijoilta ja yliopistomaailmasta, jossa sillä on ollut vankka kannatus jo ennestään. Hallituksen koulutusleikkaukset ovat jyrkässä ristiriidassa sen kanssa, mitä vaalien alla kansalaisille luvattiin. Tökeröinkin oppositiojohtaja osaa tarttua tähän mahdollisuuteen.

Kunhan hallituksen suunnitelmat alkavat muuttua raadollisiksi lakipykäliksi viimeistään elokuun budjettiriihessä, oppostio saa uutta vettä myllyynsä.

Siihen kannatusmittauksetkin taatusti reagoivat.

Lue seuraavaksi