1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perämeren jätehuolto

Jätehuoltokuljetukset kompuroivat ohjelmistovikojen vuoksi – roskikset pursuvat yli Kemissä

Kemiläisten jätekuljetuksista on tullut kiukkuistakin palautetta Perämeren Jätehuolto Oy:lle. Yhtiöstä myönnetään, että takkuista on ollut. Syynä ovat olleet muun muassa hankaluudet ohjelmistojen kanssa.

Perämeren jätehuolto
Ylitsepursuava roskalaatikko, jätesäkki maassa.
Yle

Monet kemiläiset ovat tuskastuneet jätekuljetuksia viime viikot vaivanneisiin vaikeuksiin. Roskikset tursuilevat ja jätepussit ovat katoksissa varisten revittävinä.

Ongelmia on esiintynyt niin yksityisissä omakotitalouksissa kuin taloyhtiöissäkin. Perämeren Jätehuolto Oy:n tiedottaja Satu Keski-Antila myöntää takkuilut.

– Kuljetusyrittäjän vaihtumiseen liittyviä alkuhankaluuksia oli, sitten meni vähän aikaa jo hyvin, mutta nyt toukokuussa on taas ollut viivästyksiä, kertoo Keski-Antila.

Odotettuja ja odottamattomia vaikeuksia

Kuten yleensä, hankaluudet ovat monen asian summa. Kemi kilpailutti jätteenkuljetuksensa ja maaliskuusta asti niitä on hoitanut espoolainen HFT Network.

– Osin on ollut kyse siitä, että kuljetusyrityksen vaihtumisen yhteydessä suusanallista tietoa jäi siirtymättä. Osa oli ihan odotettuja vaikeuksia, jotka liittyvät suoraan yrityksen vaihtumiseen.

Viime aikoina suurimmat hankaluudet ovat kuitenkin liittyneet ehkä hieman yllättäen tietotekniikkaan ja ohjelmistoihin.

– Esimerkiksi viime viikolla jätteenkuljetusautojen ajopäätteet olivat ohjelmistopäivityksen vuoksi pimeinä ja kuljettajat joutuivat ajamaan kierroksensa sokkoina, Keski-Antila kertoo.

Ohjelmisto-ongelmia on ollut ajojärjestelmien lisäksi myös asiakaspalveluohjelmistoissa, kertoo Perämeren Jätehuollon toimitusjohtaja Tuija Ahrikkala.

– Sanktioita ei ole määrätty, mutta olemme joutuneet ongelmien vuoksi kyllä lukemaan aika tarkkaan ohjelmistotoimittajien kanssa tehtyjä sopimuksia, Ahrikkala kertoo.

– Sehän tässä on harmillista, että kuljettajat joutuvat näiden ongelmien sijaiskärsijöiksi.

Lue seuraavaksi