1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Pinnallista jyskytystä, sanoi rockmuusikko radiomusiikista

Radiomusiikissa ei ole mitään sisältöä, väittää Stam1nan keulakuva Antti Hyyrynen. Videohaastattelussamme muusikko sanoo myös katsovansa mieluummin ulos ikkunasta kuin televisiota.

urheilu
Antti Hyyrynen.
Kesävieraana Stam1nan Antti Hyyrynen. Kuvaus ja leikkaus: Mikko Savolainen.

Stam1na-yhtye viettää ensi vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Yläasteella bändikaverinsa tavannut muusikko Antti Hyyrynen haluaa edelleen ensisijaisesti ottaa musiikillaan kantaa.

Moderni jyskytys ei kiinnosta

Nykypäivän listahitit suututtavat muusikko Antti Hyyrystä. Hän ei kestä kappaleita, joissa ei ole mitään sanomaa. Erityisesti radiosoitossa olevat kappaleet ja sanoitusten pinnallisuus ihmetyttävät Hyyrystä.

– Ehkä olen vanhakantainen mutta itse en modernista jyskytysmusiikista saa yhtään mitään. Esimerkiksi YleX:ää en pysty enää kuuntelemaan ollenkaan. Se on menetetty.

Hyyrynen kutsuu jyskettä nykyajan hömpötykseksi. Silti hän haluaa pysyä mukana maailmanmenossa esimerkiksi sosiaalista mediaa seuraamalla. Television katseluun hän ei aikaansa käytä.

– Mieluummin katson ulos ikkunasta, niin kuin mummot.

Pimeä puoli kuuluu musiikissa

Antti Hyyrynen sanoittaa kaikki yhtyeen kappaleet. Teksteissä kuuluu yhteiskuntakriittisyys ja esimerkiksi uskontojen kritisoiminen.

– Sanoitushomma on musiikin tekemisessä vaikeinta. Seon aika tylsä prosessi. Kerään huomiota sieltä täältä ja kirjoitan ne kännykkään tai johonkin lappuun. Lopulta etsin sieltä jotain mikä sopii yhteen musiikin kanssa, sanoo Hyyrynen.

Esimerkiksi YleX:ää en pysty enää kuuntelemaan ollenkaan. Se on menetetty.

Antti Hyyrynen

Hyyrynen myöntää, että teksteihin tulee tahtomattakin melkein aina jotain pessimististä ja kriittistä. Sanoitukset ovat tunnelmaltaan melko synkkiä.

– Minussa on varmaan yhtä paljon pahaa kuin kenessä tahansa muussakin. En kiellä sitä. Se täytyy vaan osata käyttää. Mutta pimeän puolen lisäksi minussa on myös lupsakka sosiaalinen puoli.

Leppoisa karjalaisuus näkyy treeneissä

Stam1nan yhteydessä korostetaan usein karjalaisuutta ja erityisesti bändin jäsenten lemiläisyyttä. Vaikka suurin osa porukasta on muuttanut Lemiltä pois, on karjalaisuus olennainen osa bändiä.

– Lemiltä ollaan 19 vuotta sitten lähdetty. Lupsakka poikamainen meininki ja hyvin omalaatuinen huumori on pysynyt. Meillä on samat läpät kuin yläasteella.

Myös kesäkiertueen nimi "Lullu huuleen Anneli 2015"- viittaa lemiläisten muusikkojen sanastoon, jossa lullulla tarkoitetaan alkoholia.

– "Lullu huuleen Anneli" tarkoittaa, että juo alkoholia nainen. Lullu ja lillittäminen ovat lempeä tapa esimerkiksi ilmaista lähtevänsä terassille käymään. "Mie käyn yhdellä lillillä" ei kuulostaa läheskään niin pahalle kuin, että olen menossa juomaan kaljaa kavereiden kanssa.

Yle Kaakkois-Suomen Kesävieras-sarjassa tapaamme kiehtovia tyyppejä kesäisissä tunnelmissa.

Lue seuraavaksi