Övertorneå ei pääsekään sääskientorjuntaan – lupa ruiskutuksille ei irronnut ajoissa

Pohjois-Ruotsin Övertorneålla toivottiin, että kunnan sääskikantaa päästäisiin rokottamaan biologisilla tuhoruiskutuksilla jo tänä kesänä. Lupa Ruotsin luonnonsuojeluvirastolta ei kuitenkaan heltiä ajoissa tämän kesän torjuntatoimia ajatellen.

Ulkomaat
itikka
Yle

Pohjois-Ruotsin Övertorneån kunnan haaveet biologisesta sääskientorjunnasta jo alkavana kesänä ovat jäämässä toteutumatta.

Ruiskuttaakseen sääskien munimispaikkoihin Vectobac B -nimistä biologista torjunta-ainetta, kunta tarvitsee Ruotsin luonnonsuojeluviraston eli Naturvårsverketin luvan.

– Tavallisesti luvan saaminen vaatii kahden kesän tutkimukset sääskitiheydestä. Meillä tutkimuksia ei vielä ole ehditty tehdä kuin viime kesänä, kertoo Övertorneån kunnan tiedottaja Göran Lahti.

Sääskimäärä ylittää raja-arvot

Lahden mukaan hakemus haluttiin kuitenkin jättää, sillä sääskipaljous ylittää kunnassa torjuntatoimille määritellyt raja-arvot.

Me olemme kuitenkin ainoa kunta pohjoisessa, joka haluaa tehdä asialle jotain.

Göran Lahti

– Meillä tutkittiin hyttysten määrää neljässä paikassa. Loukkuihin jäi 15-16 000 hyttystä.

Määrä ei tosin ole vielä suurikaan verrattuna Etelä-Ruotsin ongelmakunnissa mitattuihin. Pahimmillaan mittausloukkuihin on saalistettu jopa lähes 90 000 inisijää, kertoo Lahti.

Lahti korostaakin, että sääskien paljous ei Övertorneålla poikkea mitenkään esimerkiksi muusta Tornionlaaksosta tai vaikkapa vastaavista paikoista Suomen Lapissa.

– Me olemme kuitenkin ainoa kunta pohjoisessa, joka haluaa tehdä asialle jotain, Lahti sanoo.

Huono sääskikesä ei yhtään haittaa

Övertorneålla odotetaan yhä luonnonsuojeluviraston vastausta torjunta-aineiden käyttöä koskevaan hakemukseen. Myönteinen päätös ei auttaisi enää tälle kesälle, sillä sääskikausi on jo aivan ovella.

Tämän kesän kannalta tosin hyvä asia on se, että olosuhteet sääskille eivät ole olleet läheskään yhtä suotuisat kuin parina viime vuonna.

– Nytkin meillä on täällä viisi, kuusi astetta lämmintä ja vettä sataa. Se on sääskikesän kannalta ihan hyvä, nauraa Göran Lahti.