1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kesän halutuin eläin maksaa parikymppiä kuussa ja munii munan päivässä

Ottaisitko kesäkanan? Lupakaavakkeen täyttö, parikymmentä euroa kuussa tiskiin ja kanatarhan rakentaminen – näillä pääsee alkuun. Vihtiläinen kesäkanojen vuokraaja kertoo, että siivekkäitä menisi enemmän kuin voidaan antaa. Innokkaimmat kyselevät kotkottajien kesävuokrauksesta lähes vuotta aiemmin.

Kuva: Yle

Vihtiläinen Marika Alander on vuokrannut kesäkanoja vasta pari vuotta, mutta siivekkäiden suosion hän on jo ehtinyt havaita.

– Meillä on hyvin rajattu määrä, minkä pystymme antamaan, koska teemme tätä ihan harrastepohjalla. Kysyntää olisi varmasti enemmän kuin mitä pystymme tuottamaan eli meillä puhutaan ihan kymmenistä kanoista, Alander kertoo.

Alander vuokraa pääsääntöisesti ruskeita kanoja, koska hänen mukaansa ne sietävät stressiä paremmin kuin valkoiset.

Kesäkanoja voi vuokrata periaatteessa kuka tahansa. Täysin ilman papereiden täyttämistä asiassa ei tosin selviä. Omassa kunnassa on nimittäin rekisteröidyttävä kanoja pitäväksi, koska kunnalla on oltava tieto kanoista.

Kaava-alueella pitää myös ottaa yhteyttä terveydensuojeluviranomaiseen ja rakennusvalvontaan.

Kanoille pitää tietenkin rakentaa kesäasumus, josta löytyvät orret ja muu tarpeellinen.

– En ihan kerrostalon parvekkeelle niitä vuokraisi tai myisi. Kyllä parveke on pikkuisen liian pieni tila ja siellä kana ei pysty toteuttamaan luontaista käyttäytymistään, Alander sanoo.

Kuukaudessa yhdestä kesäkanasta pitää maksaa joitakin kymmeniä euroja ja ruokakulut päälle.

Kerrallaan kanoja pitää ottaa mielellään vähintään kolme, koska ne viihtyvät parvessa.

Kesäkanasesonki alkaa yleensä kesäkuun alussa. Syynä on se, että kevään aikana kanoja ei saa päästää kosketuksiin muuttolintujen kanssa lintuinfluessavaaran takia.

Kanat voivat tehdä paluun seuraavana kesänä

Kanat ovat jo toista kesää peräkkäin alkavan kesän merkki Kari Laakson ja Sari Jenun kolmilapsiselle perheelle. Kolmelle siivekkäälle on varta vasten rakennettu tarha helsinkiläisen siirtolapuutarhan pihalle.

– Kanathan ovat tosi vaatimattomia. Ne ovat vähään tyytyväisiä ja itse asiassa aika pieniäänisiä silloin kun ei ole kukkoa. Meillähän ei nyt ole kukkoa mukana tässä. Tämä on ihana tapa viettää kesää, Laakso kuvailee.

– Ne ovat sellaisia meidän lemmikkejämme. Ne ovat lapsille tosi tärkeitä, lapset pääsevät kokemaan, miten huolehditaan eläimistä, Jenu sanoo.

Vihdissä asuessaan kanoilla ei ole nimiä, mutta kesän kunniaksi perheen lapset ovat antaneet niille nimet: Lilja, Floora ja Taika-kana.

Viime kesänä tämän perheen kanat munivat noin sata kananmunaa.

– Kananmunat pitää muistaa joka päivä kerätä, muuten kanat alkavat hautoa niitä, Alander muistuttaa.

Kun kesä on ohi, kanat palaavat takaisin Vihtiin. Jos Jenu, Laakso ja lapset haluavat samat kesäsiivekkäät ensi vuonna, se on mahdollista. Alander nimittäin kertoo, että hänellä vanhimmat kanat ovat eläneet yli kahdeksan vuotta eli samasta voi olla iloa moneksi kesäksi.