1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Dekkaribuumin varjopuoli: Julkaistaan liikaa – "Kaikki ei menisi isoissa kustantamoissa läpi"

Suomalaiset ovat uskollisia rikoskirjallisuuden lukijoita. Kotimainen dekkari voi hyvin, sillä pohjoismainen tyyli niittää mainetta maailmalla. Dekkariseuran puheenjohtajan mukaan kotimaisia rikoskirjoja julkaistaan jopa liikaa.

Kuva: Mari Nupponen / Yle

Pohjoismainen rikoskirjallisuus on kovassa kurssissa maailmalla. Suomessa ulkomaisia ja kotimaisia dekkareita luetaan myös paljon.

– Suomi-dekkarilla menee yhä paremmin. Kateellisia voidaan olla ruotsalaisille ja ehkä norjalaisillekin, mutta siellä mukana tullaan, sanoo Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho.

Kirjamyynnissä alkoivat laihat vuodet 2008, kun taloudessa alkoi mennä huonosti.  Suomen Kustannusyhdistyksen mukaan nyt on merkkejä ilmassa että kirjojen kokonaismyynnin lasku (siirryt toiseen palveluun) olisi hidastumassa ja nousu alkamassa. Eri lajityyppien myyntikäyrät voivat myös poiketa koko alan näkymistä.

– Kirjakauppojen Mitä Suomi lukee -listalla (siirryt toiseen palveluun) dekkareita ollut pitkään mukana eli ei ole mennyt yhtään huonosti.

Suomalainen rikoskirjallisuus on viime aikoina alkanut kiinnostaa myös ulkomaisia elokuvien tuotantoyhtiöitä. Julkisuudessa on uutisoitu muun muassa Marko Kilven  ja Jari Järvelän kirjojen herättämästä kiinnostuksesta Hollywoodissa.

– Dekkareita on viety ulkomaille ennenkin, mutta nyt on havaittu niiden kyky muovautua valkokankaalle, arvioi Laiho.

Suomi oli myös viime vuonna näkyvästi Frankfurtin kirjamessuilla . Laihon mukaan tämäkin tuottaa nyt tulosta myös Suomi-dekkareiden kohdalla.

Ylitarjontaa

Rikoskirjallisuuden ja dekkarikulttuurin harrastajilla on myös omia yhdistyksiä. Suomen Dekkariseuran puheenjohtaja näkee suomalaisen dekkarin tilanteessa hyvää ja vähemmän hyvää.

– Suomalaisella dekkarilla pyyhkii hyvin ja kirjailijoiden kärki on laajentunut. Haittapuolena on se, että julkaistaan liikaa. Noin sata nimikettä ilmestyy vuosittain ja siinä on myös sellaista, joka ei olisi mennyt ison kustantamon julkaisuohjelman läpi,  sanoo puheenjohtaja Leena Korsumäki.

Korsumäen mukaan rikoskirjojen  lukuharrastus kannattaa aloittaa esimerkiksi omalle paikkakunnalle sijoittuvasta dekkarista. Myös Dekkariseuran Vuoden johtolanka (siirryt toiseen palveluun) -palkituista voi olla apua lukuvalinnoissa.

Rikoskirjallisuuden asemaa ja merkitystä on nostettu myös erilaisilla tapahtumilla. Esimerkiksi Kouvolan Dekkaripäivät (siirryt toiseen palveluun) on järjestetty liki kaksikymmentä kertaa. Perjantaina alkavilla päivillä rikoskirjallisuutta tutkitaan Murhan hauskaa -teeman kautta.

– Se on perinteinen kesän avaus meillä dekkarinharrastajilla, päättää Korsumäki.