Sähköbussien valmistaminen alkaa Sastamalassa alkusyksystä – tulossa kymmeniä työpaikkoja

Fortacon tehtaalla on takanaan yt-neuvottelut, joissa jouduttiin irtisanomaan paljon työntekijöitä. Piristyneen markkinatilanteen takia rekrytoinnit ovat taas käynnissä.

talous

Sähköbussien valmistus on tuomassa kymmeniä työpaikkoja Fortacon tehtaalle Sastamalassa. Tehtaalla kootaan alihankintana sähköbusseja Helsingin seudun liikenteelle, HSL:lle. HSL tilasi helmikuussa Linkker Oy:ltä 12 sähköbussia.

Tuotannon ylösajon suunnittelut ovat jo tehtaalla käynnissä ja rekrytointikin on Sastamalan yksikön johtajan Arto Aron mukaan aloitettu.

– Kevään, kesän ja alkusyksyn aikana tarvitaan kymmeniä uusia työntekijöitä. Se on alueelle ja meille hyvä uutinen. On hyvä, että kehityssuunta on pitkästä aikaa näin päin.

Yhtiö ei arvioi sähköbussituotannon työllisyysvaikutusta erikseen, mutta koko yksikköön on kevään aikana palkattu suoraan tai vuokrafirmojen kautta parikymmentä uutta henkilöä.

– Tarve on lyhyellä tähtäimellä vastaavaan määrään lisää. Tilanne tietysti voi muuttua markkinatilanteen mukaan, Aro sanoo.

Sähköbussitilaus näytön paikka

Kevään, kesän ja alkusyksyn aikana tarvitaan kymmeniä uusia työntekijöitä. Se on alueelle ja meille hyvä uutinen.

Arto Aro

Fortacolla on tuoreessa muistissa viime vuodenlopulla Sastamalan yksikössä käydyt vaikeat yt-neuvottelut, joissa jouduttiin irtisanomaan 11 työntekijää. Nyt osa irtisanotuista on pystytty palkkaamaan takaisin.

Sähköbussien takia Sastamalassa tarvitaan bussinvalmistuksen erikoisosaajia, mutta markkinatilanteen piristymisen takia uusia työntekijöitä tarvitaan nyt lisää muuhunkin tuotantoon. Tehtaalle palkataan lisää esimerkiksi hydrauliikka- ja sähköasentajia.

– Linkkerin tilaukseen liittyen tarvitaan Tampereen seudun bussiosaajia. Lisäksi tietysti tarvitaan valmistukseen, tuotannon suunnitteluun, sekä laatupuoleen lisää osaajia.

HSL:n tilaus ei vielä näy myyntieuroina, sillä ensimmäinen toimitus on vasta ensi vuoden puolella. Fortecolle sähköbussitilaus on tärkeä.

– Onhan se näytön paikka. Henkilökunta on tosi sitoutunut ja kiinnostunut bussin teknisistä asioista. Tämä on meille iso asia olla mukana.

Aron mukaan kaikki Helsingin seudun liikenteen sähköbussit on toimitettu kesään 2016 mennessä.