"Vielä se on enempi harrastustoimintaa" – aurinkosähkö käy kannattavaksi vähitellen

Vain koululuokallinen asiakkaita tuottaa aurinkosähköä Etelä-Savon sähköverkkoon. Alalla uskotaan muutokseen.

Kotimaa
Aurinkopaneeleita talon katolla
Merja Siirilä / Yle

Aurinkopaneelien hinnat ovat viime vuosina laskeneet, ja samaa tahtia on lisääntynyt tavallisten ihmisten kiinnostus aurinkosähköä kohtaan. Mustankiiltäviä ruutupaneeleja on pikkuhiljaa ilmestynyt myös sähköverkossa olevien talojen katoille.

Ideana on, että sähkölasku pienenee, kun osa sähköstä tuotetaan itse, ja samalla voi tehdä jopa pientä bisnestä. Jos paneelit tuottavat sähköä yli oman tarpeen, sähköyhtiö ostaa yijäämävirran. Sähköyhtiöiden mukaan Etelä-Savossa sähköverkossa olevia aurinkoenergian pientuottajia on kolmisenkymmentä.

– Kyllä se toistaiseksi on enempi harrastustoimintaa. Vielä tulee edullisemmaksi ostaa sähköt verkosta ja maksaa sähkölasku kiltisti energialaitokselle, sanoo Juha Korpijärvi, joka toimii sähkötekniikan yliopettajana Mikkelin ammattikorkeakoulussa.

"Rupeaa jo olemaan kiikun kaakun"

Etelä-Savon Energian vajaasta 25 000 asiakkaasta aurinkosähkön pientuottajia on alle 10.

– Ei se heidän tuottamansa sähkö tunnu oikeastaan missään. Asiakkaan kannattaisi itse käyttää kaikki se sähkö, jonka hänen paneelinsa tuottavat. Me ostamme ylijäämäsähkön ilman siirtokuluja markkinahintaan takaisin, mutta pieni marginaali siitä otetaan, kertoo Etelä-Savon Energian suunnitteluinsinööri Ilkka Vaarasuo.

Juha Korpijärvi uskoo kuitenkin muutokseen. Ratkaisevaa on aurinkosähkön hintakehitys suhteessa muuhun sähköön.

– Kannattavuuden kanssa rupeaa pikkuhiljaa olemaan kiikun kaakun. Jos paneeleiden hinta yhä laskee ja energian hinta nousee, niin jo muutaman vuoden kuluttua normaalin omakotitalon katolle voi olla ihan oikeasti olla kannattavaa hankkia aurinkopaneeli.

Etelä-Savon Energia on ottanut aurinkosähkömarkkinoilla etunojan ja tarjoaa asiakkailleen valmiiksi asennettuja aurinkovoimaloita.

– Kyllä odotuksena on, että tämä on kasvumarkkina, sanoo Etelä-Savon Energian suunnitteluinsinööri Ilkka Vaarasuo.

Valtio ei panosta aurinkoon

Eteläisen Suomen ja Pohjois-Saksan luonnonolot ovat melko samanlaiset. Ero aurinkosähkön pientuotannon volyymissä on maiden välillä kuitenkin valtaisa. Saksassa pientuottajat työntävät sähköverkkoon jo nyt niin paljon ylijäämäsähköä, että se kuormittaa siirtoverkkoa paikoin ongelmaksi asti.

Saksan ja Suomen välillä on kuitenkin muutama iso eroavaisuus alkaen siitä, että Suomi rakentaa lisää ydinvoimaa, kun Saksa pyrkii luopumaan ydinvoimasta 2020-luvun alkuun mennessä.

– Saksassa aurinkosähkön myyjälle taataan myös tietty minimihinta, toisin kuin Suomessa. Tämä niin sanottu syöttötariffi on tehnyt sen, että aurinkoenergiasta on Saksassa tullut erittäin merkittävä tuotantomuoto, Juha Korpijärvi sanoo.

– Suomessa uusiutuvien luonnonvarojen käytössä on panostettu biopolttoaineisiin toisin kuin yleensä. Maailmalla tuuli- ja aurinkosähkö ovat merkittävimmät uusiutuvat. Jotta Suomi pysyisi mukana menossa, niin valtiovallan pitäisi olla aktiivinen. Kannattaisi tukea sitä kehitystä, että ihmiset ostaisivat enemmän aurinkopaneeleja, Juha Korpijärvi sanoo.

Suomessa nostettiin toukokuun alussa sähkön pientuotannon verorajaa siten, että alle 100 kilowatin tehoiset tuotantolaitokset vapautettiin sähköverosta.

– Kyllä se aurinkopaneelien kannattavuutta saattaa parantaa jonkin verran. Mutta ei se ole samanlainen megatekijä kuin syöttötariffi, Korpijärvi sanoo.