Yyterin tähtikudospistiäiset rauhoittumassa – kallis torjunta lopetettu

Yyterin metsiä uhkaavan tähtikudospistiäisen massapopulaatiota ei enää torjuta tänä vuonna sukkulamadoilla. Tutkijan mukaan metsätuhot jatkuvat, mutta eivät enää niin rajuna kuin aikaisempina vuosina.

Kotimaa
Tähtikudospistiäisen toukka nuoressa männyssä.
Tähtikudospistiäisen toukka ahmii männynneulasia Yyterissä.Yle /Jari Pelkonen

Suomen ensimmäinen tähtikudospistiäisen massaesiintymä Porin Yyterissä on osoittanut jo laantumisen merkkejä.

Massaesiintymän käyttäytymistä alusta asti Yyterissä seurannut Luonnonvarakeskuksen varttunut tutkija Antti Pouttu kertoo, että esiintymä on jakautunut kolmeen osapopulaatioon, mikä on rajoittanut tuholaisen aiheuttamia vahinkoja.

– Aikaisemmin oli huippuvuosi joka kolmas vuosi. Nyt pistiäiskanta on jakautunut sillä tavalla, että tuhoja tulee joka vuosi, mutta vähäisempänä.

Tähtikudospistiäisen aiheuttamia metsätuhoja on Yyterissä jo yli 200 hehtaarin alalla. Viime kesänä alueelta löydettiin jälleen uusi noin 20 hehtaarin tuhoalue. Tuhoja tulee väistämättä lisää myös jatkossa.

Sukkulamadoista luovuttu

Tuhoja pyrittiin aikaisemmin ehkäisemään maahan istutetuilla sukkulamadoilla, mutta nyt kalliista torjuntamuodosta on luovuttu Tällä hetkellä pyritään estämään vain seuraustuhoja. Kuolevat metsiköt pitäisi hakata ja kuljettaa pois metsästä.

Antti Pouttu ei osaa vielä arvioida, kuinka kauan Yyterin massaesiintymä on voimissaan. Joka tapauksessa tilanne jatkuu ainakin muutaman vuoden eteenpäin.

Leviäminen yhä pelkona

Alun perin tutkijat pelkäsivät, että tähtikudospistiäisen tuhot saattaisivat levitä jopa 10 000 hehtaarin alalle. Näin ei ole käynyt vaan tuhoalue jää merkittävästi tätä pienemmäksi. Pelko esiintymän leviämisestä muualle Suomeen on edelleen olemassa.

- Onhan se toki edelleen mahdollista. Voisi kuvitella, että suuret parveilut alkuvuosina olisivat vieneet kauemmaksi. Koska näin ei ole käynyt, pitäisin sitä mahdollisuutta kuitenkin pienenä, Antti Pouttu arvioi.