Naisprofessorit tuohtuivat Rooman yliopiston Miss Yliopisto -kilpailusta – "Bunga bunga jo tunnetumpaa kuin Italian kulttuuriperintö"

Toistakymmentä naispuolista tutkijaa vaatii avoimessa kirjeessään rehtoria pyytämään anteeksi sitä, että hän oli mukana kilpailun tuomaristossa. Rehtori on kieltäytynyt.

Ulkomaat

Useat italialaiset naispuoliset professorit vaativat Rooman yliopiston rehtorilta Eugenio Gaudiolta anteeksipyyntöä, koska hän on ollut mukana Miss Yliopisto -kauneuskilpailun tuomaristossa.

Toukokuun alussa järjestetyssä kauneuskilpailussa valittiin "kaunein ja viisain" yliopisto-opiskelija. Osanottajien täytyi antaa tietoja paitsi pääaineestaan ja arvosanoistaan myös pituudestaan sekä rinnan- ja vyötärönympäryksestään.

Toistakymmentä professoria ja tutkijaa on taloustieteilijä Mariana Mazzucaton johdolla kirjoittanut Gaudiolle avoimen kirjeen, jossa he sanovat rehtorin osallistumista tuomaristoon olevan häpeällistä ja pöyristyttävä tahra yliopistolle. Heidän mukaansa se osoittaa, miten takapajuinen italialainen yhteiskunta on.

Heidän mukaansa Italia tunnetaan ulkomailla nykyisin paremmin bunga bungasta kuin valtaisasta kulttuurisesta ja intellektuaalisesta perinnöstään. Bunga bunga -lausahdus on yhdistetty erityisesti seksijuhliin, joita sanotaan pidetyn entisen pääministerin Silvio Berlusconin huvilalla.

Allekirjoittajien mukaan rehtorin osallistuminen tuomaristoon on maan naisten sekä yliopiston roolin ja maineen väheksymistä. He kehottavat rehtoria käyttämään asemaansa siten, että hän rohkaisisi opiskelijoita ja erityisesti nuoria naisia uskomaan itseensä eikä siihen, miten miehet arvioivat heidän vartaloitaan.

Gaudio on kieltäytynyt pyytämästä anteeksi. Hän puolustautuu sanomalla, että kaksi hänen edeltäjäänsä olivat myös mukana tuomaristossa. Hän puolustautuu myös sillä, etteivät kilpailijat olleet uima- vaan iltapuvuissa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus