Suomi ja Viro yhdessä Euroopan komission ihmiskiintiöitä vastaan

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) piti iltapäivällä ensimmäisen ulkomaisen lehdistötilaisuutensa yhdessä Viron ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannusen kanssa Tallinnassa.

politiikka
Timo Soini ja Keit Pentus-Rosimannus tapaavat Tallinnassa.
Timo Soini ja Keit Pentus-Rosimannus tapasivat Tallinnassa keskiviikkona.Risto Vuorinen

Viroon tekemänsä ystävyysvierailun aikana ulkoministeri Soini suomi kovasanaisesti Euroopan Komission suunnitelmia yrittää ratkaista Välimeren ylittävistä turvapaikan hakijoista syntynyttä ongelmaa jakamalla heitä tiettyjen kiintiöiden perusteella Itä-Euroopan maihin. Komission suunnitelman mukaan muun muassa Viron pitäisi ottaa vastaan yli tuhat turvapaikan hakijaa parissa vuodessa.

– Olemme Suomessa pakolaiskysymyksen ratkaisemisessa vahvasti sitä mieltä, että jokaisen Euroopan Unionin jäsenmaan pitäisi saada itse päättää asioista. Ei voi olla oikein, että joku organisaatio päättää asioista maiden puolesta, sanoi ulkoministeri Soini lehdistötilaisuudessa.

Viro ja Suomi ovat Komission suunnitelmista yhtä mieltä ja aikovat toimia yhdessä tilanteen saattamiseksi oikeille raiteille, korostivat ulkoministerit. Suomi on ulkoministeri Soinin mukaan lisäksi valmis antamaan asiantuntijoita ja kalustoa Pohjois-Libyassa ja Välimerellä tehtäviin ponnistuksiin ihmiskaupan vähentämiseksi.

Viron ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannus sanoi tilanteen Euroopan eteläisellä lohkolla olevan vaikea. Vaikeimmin pakolaisista ja turvapaikan hakijoista kärsiviä maita pitää hänen mukaansa luonnollisesti auttaa.

– EU:n voima on yhtenäisyydessä, emmekä halua missään nimessä jäädä pelkiksi sivustakatsojiksi. Virossa selvitetään parhaillaan kuumeisesti, paljonko valtio voi yleensä ottaa pakolaisia vastaan, sanoi Pentus-Rosimannus.

Suomen ja Viron ulkoministerien tapaamisessa käsiteltiin myös muun muassa Ukrainan ja Venäjän suhteita, kysymystä LNG -terminaalista sekä vaikeaa Kreikan tilannetta.