Voiko hampaiden pesusta ottaa kesälomaa? – Muista nämä kolme asiaa

Kesän rytmi ja reissut houkuttelevat joskus jättämään hampaiden pesun tai puhdistuksen arkea vähemmälle. Ei hätää, sanoo hammaslääkäri. Välillä voi ottaa rennosti, kunhan ei kokonaan unohda puhdistuksen perusasioita.

terveys
Nainen puraisee mansikkaa
Tiina Kokko / Yle

Grillaaminen, retket, makeat herkut, jäätelöt ja kesän juomat eivät pistä normaalisti hampaistaan huolehtivan purukalustoa liian kovalle, sanoo hammaslääkäri Seppo Pääkkönen Hammaslääkärikeskus Pulpasta Kajaanista.

– Oikeastaan kesäharrastukset voivat pistää hampaat kovemmalle kuin muutama unohdus hampaiden harjauksessa. Kyllä kesällä uskaltaa ottaa vähän lomaa hampaiden hoidosta, jos puhdistus ja ruokailutottumukset ovat muuten hyvällä tolalla.

Ihan kokonaan ei kuitenkaan kannata hammasharjaa nurkkaan heittää kesäksi.

– Jos kaikki menee hampaiden terveyden kannalta pakkasen puolelle, ja samaan aikaan jätetään puhdistus, fluorin saanti ja hammasvälit hoitamatta, niin kyllähän siitä riski syntyy. Vaatii kuitenkin aikamoista löperyyttä, jos aikoo saada hampaansa kesän aikana tuhottua.

Suomalainen mies on kehno käyttämään hammaslankaa, siinä on iso parannuksen paikka.

Seppo Pääkkönen

Pääkkösen mukaan yksittäisiä lipsahduksia ja unohduksia ei kannata murehtia. Silti reissussakin kannattaa miettiä, miten huolehtia suun puhtaudesta.

– Ksylitolituotteet, kuten purukumit tai pastillit ovat oivia apuja esimerkiksi eräretkellä, missä hampaiden puhdistus ei aina onnistu yhtä hyvin tai helposti kuin kotioloissa.

Oppimistakin hampaiden huolehtimisessa on

On olemassa kolme asiaa, joita ei kannata unohtaa. Hammasharja, hammaslanka ja hammastikut kulkevat käsi kädessä.

– Yleisesti ottaen hampaista osataan pitää huolta, mutta vaihtelu ikäryhmittäin ja sukupuolten välillä on suurta. Suomalainen mies on kehno käyttämään hammaslankaa, siinä on iso parannuksen paikka.

Hammaslääkäri Seppo Pääkkönen.
Hammaslääkäri Seppo Pääkkösen mukaan aivan helposti ei hampaitaan saa kesän aikana tuhottua.Jarmo Nuotio / Yle Kainuu

Hammaslangan käyttö ei ole hankalaa, sanoo Pääkkönen, ja antaa käytännön vinkin.

– Lankaus kannattaa tehdä pitämällä omin sormin langasta kiinni ilman tukia. Jos se ei onnistu, niin sitten voi käyttää apuhärpäkkeitä. Lankaus pitäisi tehdä säännöllisesti ja huolellisesti illalla ennen hampaiden harjausta.

Vinkkiin sisältyy myös varoitus.

– Hammaslangan kanssa kannattaa olla tarkkana. Tiukassa hammasvälissä sahaamalla voi esimerkiksi tuhota tukikudoksen, ja silloin vahinko on iso. Pitää luottaa omaan tuntemukseen, hammaslangan käytön ei pidä tehdä kipeää.