1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

WWF: Merien suojelu voisi tuottaa lähes sata miljardia ja luoda 180 000 työpaikkaa

Nykyisin alle neljä prosenttia valtamerien pinta-alasta on suojeltu.

Jätettä koralliriutalla Egyptissä. Kuva: Mike Nelson / EPA

Merten suojelualueiden laajentaminen olisi taloudellisesti kannattavaa ja synnyttäisi kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja, ilmenee ympäristöjärjestö WWF:n Amsterdamin yliopistolla teettämästä tutkimuksesta. WWF:n mukaan jokainen merten suojeluun käytetty euro tulisi vähintään kolminkertaisena takaisin työpaikkojen, rannikkoalueiden suojelun ja elpyvien kalakantojen muodossa.

Amsterdamin yliopiston tutkijat arvioivat, että 35 vuoden aikana laajennettujen merten suojelualueiden taloudellinen tuotto olisi vähintään 490 miljardia dollaria, mutta on mahdollista, että tuotto kasvaisi 920 miljardiin dollariin. Samalla syntyisi 150 000–180 000 uutta työpaikkaa.

WWF:n raportti julkaistiin samaan aikaan, kun Portugalissa keskustellaan merten tulevaisuudesta kansainvälisessä konferenssissa.

Ympäristöjärjestön tavoitteena on, että 10 prosenttia meristä olisi suojeltu vuoteen 2020 mennessä ja 30 prosenttia ennen vuotta 2030. Tällä hetkellä suojelualueet kattavat alle neljä prosenttia valtamerien pinta-alasta.