Silmät kiinni ja lappu luukulle – yrittäjän täytyy panostaa myös itseensä

Yrittäjä tekee jotain sellaista, mikä vie häntä eteenpäin ja millä pärjää. Näin ajattelee pienyrittäjien yritysneuvoja ja -sparraaja Sanna Jylänki, joka ei vaihtaisi pohjamudissa tekemäänsä kierrosta mihinkään.

Kotimaa
Vuoden 2015 Keski-Suomen Yrittäjänaisten vuoden nuori yrittäjänainen on yksityinen yritysneuvoja, yrityssparraaja Sanna Jylänki, Redesan Oy:stä.
Vuoden 2015 Keski-Suomen Yrittäjänaisten vuoden nuoreksi yrittäjänaiseksi on valittu yksityinen yritysneuvoja, yrityssparraaja Sanna Jylänki, Redesan Osakeyhtiöstä. Yritys on perustettu vuonna 2011. Heli Kasken haastattelussa Jylänki kertoi muun muassa mikroyrittäjien jaksamisesta.

Yrittäjistä ajatellaan, että he ovat aina töissä. Vaikka liike menisi kiinni tai verkkokauppa olisi lomalla, yritykseen liittyvät asiat ovat koko ajan läsnä.

– Se on vanhan kansan ajatuksia, että yrittäjän sinusta tekee se, että et lomaile vaan olet töissä aina. Onhan työ mielessä 24/7, ei sitä voi panna vain pois. Pitää oppia se, minkä itsekin yrittäjille neuvon, pidetään välillä taukoa ja laitetaan vaikka firma kiinni ja pidetään vain itsestä hetki huolta, yksityinen yritusneuvoja Sanna Jylänki sanoo.

Vasta kun on itse käynyt pohjalla, pystyy itse neuvomaan toisia.

Sanna Jylänki, yksityinen yritysneuvoja

Taukoa kannattaa Jylängin mielestä ottaa, sillä jos yrittäjä ei pidä itsestään huolta, ei yrityskään voi pärjätä. Laskut piiloon, pari päivää unta ja lepoa, sitten yritetään uudestaan.

– Se on investointi itseen. Kun jaksaa paremmin, jaksaa tehdä töitä ja miettiä asioita.

Jylänki kertoo, että jos yrittäjä ei pidä itsestään huolta, tulee pahimmassa tapauksessa tehtyä virheitä totaalisen väsymyksen takia. Hän ammentaa omista kokemuksistaan.

– Vasta kun on itse käynyt pohjalla, pystyy itse neuvomaan toisia. Kaikki ne mokat ja ongelmat, aallonpohjat ja mudat: ne ovat parasta oppia, mitään en vaihtaisi niistä pois.

Suomessa ajatellaan myös, että vasta kun yritys kasvaa, takoo rahaa ja palkkaa työntekijöitä, on kyseessä oikea yrittäjä ja hänen yrityksensä. Salaisuus onnistuneisiin pienyrityksiin ja jaksamiseen on Jylängin mielestä esimerkiksi verkostoitumisessa.

– Ei ole ajateltu sitä puolta, että jos pienyritykset tekisivät yhdessä enemmän töitä, he saisivat paremmin ja tehokkaammin töitä aikaan. Pienyrityksissä on paljon potentiaalia ja osaamista.

Yrittäjä menee eteenpäin

Sanna Jylängin työura alkoi jo 11-vuotiaana mansikkapellolta – kaikki työ ja yrittäminen vie eteenpäin, johonkin.

– Yrittäjän määritelmä on mielestäni se, että teet jotakin sellaista, mikä vie sinua eteenpäin ja jolla pärjää. Pidän työstä, jossa saa toteuttaa, ideoida ja innovoida. Yrittäjyys sopii minulle hyvin, vaikka se onkin välillä raadollista, Jylänki arvioi.

Jylänki perusti yrityksensä keväällä 2011. Yritys keskittyy erityisesti pienyrittäjien sparraamiseen ja kouluttamiseen, myynnissä ja markkinoinnissa sekä talouden ja itsensä johtamisessa neuvomiseen. Vuosien omakohtainen yrittäjäkokemus on yksi Jylängin neuvonnan vahvuuksista.

Tavallisimmat Jylängin kohtamaat tapaukset ovat yrittäjiä, joilta rahat ovat loppu ja asiakkaat kadonneet. Yrittäjät miettivät, kannattaisiko koko yritys hylätä ja lopettaa yrittäminen.

– Lähden antamaan neuvoja ja vinkkejä, mihin kannattaisi panostaa työssä ja niin edespäin. Tehdään kädestä pitäen yhdessä vaikka Facebook-sivu.

Keski-Suomen Yrittäjänaiset valitsivat Sanna Jylängin vuoden 2015 nuoreksi yrittäjänaiseksi.

_Yksityistä yritysneuvojaa Sanna Jylänkiä haastatteli toimittaja Heli Kaski. _